Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Suhe in pekoče oči

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 14.10.2017 13:00:00

Suhe oči postajajo vse pogostejša težava. Pri nekaterih se pojavljajo zgolj občasno, vse več pa je tistih, ki trpijo za kronično suhimi očmi.

Delite na:
Suhe in pekoče oči

Verjetno poznate katere od teh simptomov: nelagodje v očeh, občutek suhosti, draženje, srbenje, občutljivost za svetlobo, občutek tujka v očeh, vnetje očesa … Vse to so posledice zmanjšane vlažnosti oči, ki se lahko razvije zaradi marsičesa. Najpogosteje je vzrok sodobna tehnologija – preveč strmimo v zaslone in premalo mežikamo z očmi, da bi jih sproti vlažili. V poletnem času nam lahko nagaja sonce in pretirano pihanje klimatskih naprav, medtem ko nam v hladnih mesecih oči lahko izsuši veter. Suhe oči so lahko prav tako posledica nošenja leč in nekaterih bolezni, kot so lupus in revmatoidni artritis. Pri vseh teh podatkih seveda ni težko razumeti, da se s suhimi očmi vsaj vsake toliko srečuje vsak od nas, zlasti ker se vlažnost oči s staranjem še zmanjšuje.

Katera zdravila jemljete?

Če svojih suhih oči ne morete pripisati nobenemu od najpogostejših vzrokov, potem je morda dobro, da se vprašata, katera zdravila jemljete. Suhe oči so namreč stranski učinek nekaterih zdravil, kot so antihistaminiki proti alergijam, antidepresivi in zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku, pogosto pa so tudi stranski učinek kontracepcijskih tablet. Če sumite, da so za suhe oči kriva zdravila, to omenite svojemu zdravniku, ki bo vedel, ali vaše zdravilo spada v skupino tistih, ki imajo tak stranski učinek, prav tako pa vam bo znal predlagati načine, kako suhe oči zdraviti oziroma bo zamenjal vaša zdravila.

Kapljice za oči so prva izbira

Kadar nas pestijo suhe oči (zlasti če se to ne dogaja redno), so kapljice za oči najbolj očitna izbira. V lekarnah lahko izbiramo med različnimi tako imenovanimi umetnimi solzami, ki pa jih ne smemo zamenjevati s kapljicami za oči, ki so nam predpisane ob alergijah ali drugih očesnih stanjih. Najboljše nam bo glede na simptome pomagal izbrati lekarnar, je pa treba vedeti, da je pri očesnih kapljicah pomembno, da smo dosledni. Da jih redno kapljamo v oči in tako očem pomagamo ohranjati optimalno vlažnost. Mnogi namreč pričakujejo čudeže že pri enkratni rabi kapljic in nato razočarani tretma povsem opustijo. Če smo pri rabi kapljic dosledni, so zelo učinkovite, pravijo očesni zdravniki.

Umivanje vek

Vlažnost očem zagotavljajo olja, ki jih izločajo Meibomove žleze na notranjem robu vek, takoj ob trepalnicah. Kadar so te žleze zamašene, so vaše oči suhe. Najbolje to prepoznate, če na robu vek ob trepalnicah opazite belkaste bulice, ki so videti kot mozoljčki na robu veke. To so zamašene Meibomove žleze, ki so vzrok za vaše suhe oči. Temu se lahko preprosto izognete tako, da redno umivate veke. Zaprite oči in s toplo vodo nežno umijte vzdolž vek, nadaljnje vnetje pa preprečite ali omilite tako, da na veke položite tople obkladke. To počnite tudi, kadar težav z očmi nimate. Če tudi to ne pomaga, pa zdravnika zaprosite za odmašitev žlez.

Izberite prave leče

Če nosite kontaktne leče, vam te verjetno nenehno povzročajo suhe oči, zlasti če jih nosite pogosto ali dlje časa naenkrat. Če je zares nevzdržno, okulista prosite za drugo vrsto leč. Obstajajo tudi leče, ki so zasnovane tako, da varujejo površino očesa in tako zadržujejo vlago na njem.

Jejte več maščobnih kislin omega-3

Vlažnost oči lahko izboljša tudi dodatek esencialnih maščob k vaši dieti. Če maščobe pripomorejo k voljnosti in nahranjenosti kože, las in nohtov, potem ni dvoma, da ne morejo pomagati tudi pri suhih očeh. Maščobne kisline omega-3 so v tem pogledu zlasti primerne. Lahko jih uživate kot prehranski dodatek, še bolj priporočljivo pa je, da jih v svoje telo vnašate s hrano. To pomeni, da na svoj jedilnik umestite več lososa, sardin, tunine, orehov, lanenih semen in podobne hrane, bogate z maščobnimi kislinami omega-3.

Prosite za zdravila na recept

Če vas muči zelo huda oblika suhih oči ali je stanje že kronično, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika. Ta vam lahko predpiše zdravila na recept, ki vam bodo dejansko pomagala, če vam drugo ne. Suhe oči so v sodobnem življenju tako pogost pojav, da mu navadno niti ne pripisujemo velikega pomena, a so zdrave oči še kako pomembne za naše zdravje in vsakdanje delovanje. Zato nikar ne odlašajte z vsemi možnimi zdravstvenimi ukrepi, ki zagotavljajo njihovo ugodje in zdravje.