benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Shujšajte z ajurvedo

Helena Primic, Bodi Zdrava, 11.10.2017 13:00:00

Če želite zdravo shujšati, si lahko pomagate s tisočletnimi modrostmi ajurvede, ki pri hujšanju prisega na temeljna pravila hujšanja.

Delite na:
Shujšajte z ajurvedo

Če jih boste sprejeli kot del življenja, bodo odvečni kilogrami kmalu skopneli, tudi sicer pa se boste bolje počutili tako v svojem telesu kot življenju.

 ZJUTRAJ

Ritem spanja.Če med tednom vstajate ob šestih, je za telo idealno, da tudi med vikendom oziroma v dneh, ko imate dopust, vstanete vsaj do sedme ure, da čim bolj ohranite ritem spanja, na katerega je telo navajeno.

Jutranji kozarec tople vode.Takoj ko vstanete, popijte kozarec vode. In to tople vode, ki bo blagodejno vplivala na prebavo in zapolnila zalogo vode, ki jo je telo porabilo čez noč. V začetku vam bo pitje tople vode morda nekoliko težje, toda ko se boste navadili, boste zjutraj težko po toplem grlu spustili hladno vodo.

Jutranje miganje.Se vam zjutraj vedno mudi in vam zmanjkuje časa za zajtrk, kaj šele kakšno miganje? Očitno boste morali vstajati prej, saj tudi ajurveda prisega na jutranji sprehod ali 10- do 15-minutno telesno vadbo oziroma jogo. Sprememba bo vidna še isti dan – tako na fizičnem kot psihičnem stanju.

Jutranja prebava.Tudi ajurveda poudarja, kako zelo je pomembno, da že zjutraj gremo ne le na majhno, temveč tudi na veliko potrebo. Če je to za vas znanstvena fantastika, ajurveda priporoča, da zjutraj popijete več tople oziroma rahlo vroče vode, ki bo pospešila agni oziroma prebavni ogenj in tako pognala prebavo v tek.

ČEZ DAN

Začimbe za dober agni.Če ste doslej verjeli, da je dietna hrana pusta in enolična, to za ajurvedsko hrano ne drži tudi v primeru hujšanja. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, pri pripravi jedi uporabljajte naslednje začimbe: kurkumo, ingver, česen, kumino, janež, kardamom, koriandrova semena, muškatni orešček in cvet ter poper. Vse te začimbe pospešujejo agni oziroma prebavni ogenj ter tako pomagajo pri prebavi in zmanjšujejo učinek kopičenja maščob. Če boste seveda jedli v zmernih količinah in hrane ne boste izkoriščali za pomirjanje notranjih napetosti. Zato se nikoli ne »napokajte do sitega«, temveč želodec napolnite le do dveh tretjin.

Dnevno spreminjajte jedilnik.Spreminjajte jedilnik iz dneva v dan. Gre za naravno zvijačo, ki prepreči, da bi se zredili zaradi enoličnega jedilnika, ki ga telo že »pozna«. Na pridobivanje teže namreč ne vplivajo le kalorije, temveč tudi kakovost živil, kombinacije, dodane začimbe, okolje … Zato ne jejte vsak dan enakega zajtrka in pri pripravi jedi vsak dan eksperimentirajte.

Enkrat na teden delni post.Ne glede na to, ali želite shujšati ali ne, za dobro zdravje ajurveda priporoča, da si izberete en dan v tednu (recimo ponedeljek ali petek), ko imate delni post – ko uživate le tekočo hrano (sadne in zelenjavne sokove) brez začimb in drugih trdih dodatkov. Delni post bo oživil vašo prebavo, hkrati pa celicam dal priložnost, da se razstrupijo in regenerirajo.

Gibanje takoj po obroku.Čeprav je počitek in posedanje po kosilu oziroma tako imenovana siesta nekaj izjemno privlačnega in sprostilnega, se je pri čezmerni teži dobro navaditi na gibanje neposredno po vsakem obroku. Dovolj je že petminutna hoja takoj po kosilu in večerji.

Odločite se za aktivnost. Poslovite se od lenobnosti in pasivnosti ter pozdravite aktivno življenje. Naj vas vodita red in samodisciplina, ki vas bosta počasi pripeljala do želene teže in veliko bolj zadovoljnega življenja.

ZVEČER IN PONOČI

Večerja tri ure pred spanjem. Večerjajte najpozneje tri ure pred spanjem oziroma preden se spravite v posteljo. Četudi boste v postelji zaspali nekoliko lačni, vam bo telo hvaležno, da ga ne boste dodatno obremenili, in se bo ponoči namesto s prebavo lahko ukvarjalo z razstrupljanjem. Tudi sanje bodo prijetnejše z nekoliko praznim namesto (pre)polnim želodcem.

Ne spite predolgo.Veliko ljudi, predvsem tisti tipa kapha, pogosto spi preveč in se tako ujamejo v krog večne zaspanosti in utrujenosti, zaradi katerega vse več spijo. Toda čezmerno spanje redi! Spanju je namenjena noč in naše telo je tako naravnano, da se njegovi energijski kanali ponoči delno zaprejo. Po 6–7 urah globokega spanca naj bi se počutili osveženi. Zato prikličite moč volje in si pomagajte z začimbami, kot so ingver, česen, kumina in poper, ki zmanjšujejo potrebo po spanju.

Ajurvedska »formula« za hujšanje

Ajurveda pozna veliko »formul« za hujšanje, med katerimi je tudi zdravilo s trifalo in medom. Trifala je ajurvedska zeliščna mešanica treh sadežev – amalaki, bibhitaki in haritaki, ki se uporablja v različne namene. Zdravilo s trifalo in medom pripravite tako, da drobno zmleto trifalo vsujete v skledico in med mešanjem počasi dodajate med ter vse skupaj dobro premešate, da dobite gosto maso. Skledico pokrijte in pustite počivati nekaj ur, nato še enkrat premešajte. Zdravilo spravite v vrč, ki ga tesno zaprite. Vsak dan vzemite pol čajne žličke dvakrat na dan.