Dobro počutje

Sedite, da se okrepite!

Mateja Bevk, Maja, 19.06.2017 20:00:00

Ste poškodovani? Ali pa ste obtičali na delovnem mestu v pisarni? Ni se vam treba odpovedati telovadbi, pravzaprav vam sploh ni treba vstati s stola.

Delite na:
Sedite, da se okrepite!

Mnogo vaj lahko izvedemo sede in si z njimi učinkovito razmigamo vse telo kar med službo. Ne verjamete? Poskusite za spremembo sedečo telovadbo in se prepričajte, da vas bo ob pravilni izvedbi naslednji dan obiskal tudi »muskelfiber«.

Sedeča telovadba je zelo enostavna. Zbrali smo nekaj najboljših vaj, ki jih izvedete v treh serijah s po 10 do 15 ponovitvami, med posamezno vajo pa si vzemite le malo ali nič počitka. Če vseh treh serij ne morete narediti naenkrat, si čez dan vzemite več kratkih odmorov in med njimi telovadite. Posebne opreme ne potrebujete (če ste v službi, lahko telovadite kar v kostimu), edini pripomoček je vaš stol.

Stranski razteg (1)

Zgornji del telesa zasukajte v desno stran in se z desno roko približajte levemu gležnju. Po želji ga objemite. Levo roko iztegnite nazaj in se oprimite naslonjala za glavo ali pa jo obdržite v zraku, če naslonjala nimate. Pogled usmerite za roko. Položaj zadržite nekaj sekund, nato ponovite še na drugo stran.

Razmigajte vrat (2)

Z desno roko primite glavo in jo počasi nagnite proti desni rami, da v vratu začutite napetost. Zadržite položaj nekaj sekund, nato ponovno zravnajte glavo. Enako naredite še na drugo stran.

Razteg nadlakti in hrbta (3)

Usločite hrbet in z rokami ob glavi potujte proti naslonjalu in se ga oprimite. V predelu nadlakti in podpazduh boste začutili zateg. Zadržite položaj nekaj sekund, pri tem pazite, da so komolci usmerjeni naprej, nikakor ne vstran.

Predklon (4)

Z ravnim hrbtom se sklonite naprej in z rokami objemite gležnje. Vrat naj bo v podaljšku hrbtenice, pogled usmerjen naprej. To je odlična vaja za krepitev hrbtnih mišic, ki med sedenjem najbolj trpijo.

Most na stolu (5)

Z rokama se oprimite sedala in dvignite zadnjico in boke. Od kolen do ramen bodite iztegnjeni v ravni diagonali. Stisnite zadnjico in zdržite v položaju čim dlje. Čutili boste, kako so se vam aktivirale mišice stegen, zadnjice, hrbta in tudi trebuha.

Sprostitev (6)

Z zgornjim delom telesa se sklonite naprej. Usločite hrbet, z brado se poskusite dotakniti ključnice. Roke naj zanihajo ob telesu, lahko jih rahlo stresate. Ta sproščujoči položaj razmiga vrat in hrbet.