testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Se vas loteva prehlad ali gripa?

Bodi zdrava, 12.12.2017 15:01:39

Boleče grlo, kašelj, kihanje, mrazenje, vročina … Vas lovi gripa, viroza ali prehlad?

Delite na:
Se vas loteva prehlad ali gripa?
Bodi zdrava

Vsi dobro poznamo tisti občutek, ko postanemo nenavadno utrujeni, v grlu pa nas praska. Tako je, kljub temeljitemu umivanju rok in pazljivemu dotikanju pip s komolci ste ujeli virus. Preden se založite z zdravili in pripravki iz babičine lekarne, pa se prepričajte, za kakšen virus sploh gre: se bojujete proti gripi ali njenemu šibkejšemu sorodniku prehladu? 

Prehlad: ko teče iz nosu

Pri prehladu, okužbi zgornjih dihal, visoke vročine ni, prav tako ste se izognili močnim glavobolom in bolečinam v mišicah in sklepih – no, morda se kdaj pojavijo, a so blage. Malo ste utrujeni. Glavne značilnosti prehlada so blago skelenje, srbenje ali bolečine v grlu, ki lahko po nekaj dneh izzvenijo. Sledi prozoren izcedek iz nosu, ki se po nekaj dneh okrepi in postane rumen. Nos se lahko zamaši, vendar tudi težave z njim kmalu izzvenijo. Nato se začne pojavljati kašelj, ki je lahko suh ali moker. A tudi ta ne vztraja dolgo. Dodatno se lahko rahlo dvigne telesna temperatura, lahko se pojavijo solzenje, kihanje, slabost in glavobol. Vendar pa prehlad ne povzroči hude utrujenosti. Običajno večina ljudi z njim lahko normalno dela. Navadno mine v petih do sedmih dneh.

Gripa nas izčrpa z visoko vročino

Za okužbo dihalnih poti oziroma gripo je značilna visoka temperatura, ki lahko traja od tri do štiri dni, spremlja jo močan glavobol, prisotne pa so tudi močne bolečine v mišicah in sklepih. Za piko na i se boste v začetnih dneh bolezni počutili popolnoma izčrpani. Kihanje, zamašen nos in vneto žrelo spremljajo gripo le včasih, pogosteje pa boste deležni še kašljanja in bolečin v prsih. Vsega skupaj vas bo gripa lovila kar dolgo: od dva do tri tedne bo trajalo, preden boste spet stoodstotno pripravljeni na izzive vsakdana. V primerjavi s prehladom nastanejo znaki sezonske gripe naenkrat. Zdi se, kot da smo za vsemi zgoraj omenjenimi znaki zboleli hkrati in kar čez noč. Izrazitejša pri gripi sta glavobol in vročina. Telesna temperatura lahko naraste tudi prek 40 stopinj Celzija. Ko imamo gripo, se počutimo zelo slabo. Oči se nam solzijo, so rdeče, vodene. Splošno počutje je slabo – smo zelo utrujeni, zaspani, bolijo nas lahko mišice, sklepi in tudi okolica oči. Normalno delo je onemogočeno. 

zdravje_ThinkstockPhotos-187493845.jpg
Kihanje, zamašen nos in vneto žrelo spremljajo gripo le včasih, pogosteje pa boste deležni še kašljanja in bolečin v prsih.
Bodi zdrava

Znaki zapleta prehlada ali sezonske gripe 

Do zapletov prehlada ali sezonske gripe običajno prihaja pri občutljivih ljudeh, na primer tistih z oslabljenim imunskim sistemom, tistih, ki že bolehajo za katero od kroničnih obolenj, pri majhnih otrocih ali starejših ljudeh. Raziskovalci ocenjujejo, da približno dvajset odstotkov prehladov in sezonskih grip lahko preide v hujša obolenja, kot so sinuzitis, bronhitis ali pljučnica. 

Sinuzitis ali vnetje sinusov oziroma sluznice obnosnih votlin bomo čutili kot pritisk ali bolečino na področju sinusov. Nos bo zamašen in poln rumeno ali zeleno obarvane, goste sluzi. Imamo lahko tudi povišano temperaturo, slab zadah, kašelj in bolečine v zobeh. Počutimo se lahko utrujeno.

Bronhitis ali vnetje sluznice večjih sapnic bomo prepoznali po zoženih in zasluzenih večjih zračnih poteh, zaradi česar se bo pojavil nadležen produktiven kašelj. Produktiven ali moker zato, ker ob kašljanju iz pljuč izločamo obilje goste sluzi. Poleg tega ob dihanju lahko slišimo piskajoče zvoke, ki po izkašljevanju izzvenijo. Pojavita se povišana temperatura in utrujenost.

Pljučnica ali vnetje pljučnih mešičkov je zelo utrujajoče obolenje. Običajnim znakom prehlada ali gripe se v tem primeru pridruži še oteženo dihanje, ki je lahko boleče in pospešeno. Opazimo lahko nenormalno napihovanje prsnega koša ob dihanju, pojavijo se bolečine v pljučih, visoka telesna temperatura, mrzlica in znojenje.

Če ste opazili znake zapletov prehlada ali gripe, je dobro obiskati zdravnika, da preveri razsežnost težav.

dreamstime_xxl_83469628.jpg
Pomaranče, grenivke, jagodičevje in kivi so bogati viri vitamina C.
Bodi zdrava

Kaj jesti, ko ste bolni

Ni »zdravilna« samo juhica, na seznam hrane in pijače, ki bi jo lahko uvrstili na jedilnik ob prehladu ali gripi, se poleg goveje ali kokošje juhe lahko uvrsti še veliko živil. 

- Na jedilnik bi morali uvrstiti tudi sadje in zeleno zelenjavo. Pomaranče, grenivke, jagodičevje in kivi so bogati viri vitamina C, tako kot rdeča paprika in cvetača. Vitamin C pomaga zmanjšati prehladne znake in skrajšati prehlad.
- Česen, čebula in por imajo veliko sestavin, ki krepijo imunski sistem, in lastnosti, ki pomagajo pri zamašenih sinusih. Losos, tun, skuša in ostrige so živila, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, ki preprečujejo vnetja, ki lahko še dodatno oslabijo imunski sistem med prehladom.
- Kava in čaj vsebujeta antioksidante, ki se postavljajo po robu prehladu. Čaju lahko dodate še žličko medu in svež ingver. Ingver blaži bolečine in je blago pomirjevalo. Med pa bo v grlu ustvaril zaščitno plast.
- V temni čokoladi in rdečem vinu so antioksidanti, ki blažijo simptome prehlada. Ob tem je seveda treba dodati, da se vinu raje izognite, če jemljete kakršna koli zdravila.
- Oreščki in semena so idealen vir cinka, poleg tega pa vsebujejo tudi vitamin E, ki pomaga pri hitrejšem prebolevanju okužbe.
- Med prehladom in gripo se izogibajte ocvrti in predelani hrani, kolikor je to le mogoče. Njena hranilna vrednost je zelo nizka, poleg tega vsebuje veliko maščob.

dreamstime_xxl_15754792.jpg
Česen, čebula in por imajo veliko sestavin, ki krepijo imunski sistem.
Bodi zdrava

Preberite tudi: Bolezen, stara kot svet. Kliknite TUKAJ!