GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

S hrano nad PMS

Lea Pufek, Bodi zdrava, 19.02.2018 16:01:34

Mnoge raziskave so pokazale, da se z ustrezno prehrano lahko s simptomi predmenstrualnega sindroma borimo enako učinkovito kot s tabletami. Vse, kar morate vedeti, je, katera živila izbrati.

Delite na:
S hrano nad PMS
Bodi zdrava

Redkokatera srečnica je imuna na PMS – predmenstrualni sindrom, ki se lahko pojavi tudi do dva tedna pred menstruacijo, zavleče pa se lahko tudi v prve dni menstruacije ali pa nas spremlja še kar ves menstrualni teden. Znano je, da hrana močno vpliva na naš menstrualni cikel in njegove spremljajoče nevšečnosti. Vsi vemo, da se moramo za znosnejši PMS in manj boleče menstruacije izogibati določeni hrani, kot so sladka in mastna hrana, ter kavi, zelenemu čaju in alkoholu. Vemo tudi, da je treba uživati več določene hrane, da se hudim simptomom PMS lahko izognemo. Znanstveno dokazano se namreč kar nekaj živil lahko v boju proti PMS kosa s tabletami, ki jih sicer jemljemo za blažitev simptomov.

Arašidovo maslo

Pri nas niti malo ne tako priljubljeno kot v Ameriki, a vendarle ima arašidovo maslo kar nekaj prehranskih prednosti, izkazalo pa se je tudi za precej učinkovito v boju proti PMS. Ker je bogato z vitaminom B6 in magnezijem, je odlično za boj proti slabi volji, brezvoljnosti in depresiji pred menstruacijo. Magnezij je namreč ključen za uravnavanje seratonina, tako imenovanega hormona sreče, vitamin B6 pa sodeluje pri uravnavanju melatonina – hormona, ki uravnava naš spanec. In bolj kot ste naspani, boljše volje ste. Če magneziju in vitaminu B6, ki ju vsebuje arašidovo maslo, dodate še kalcij, pa ustvarite idealno trojico za boj proti (pred)menstrualnim krčem.

Svinjina in fižol

Morda se na prvi pogled ta kombinacija zdi nekoliko smešna, a če obe živili združite v enolončnico, dobite odlično jesensko ali zimsko kosilo, ki bo za nameček še izničilo vaš PMS. Tako svinjina kot fižol sta namreč bogata s tiaminom (imenovanim tudi vitamin B1) in riboflavinom, za katera raziskave kažejo, da sta ključna pri preprečevanju simptomov PMS. Raziskava Univerze Massachusetts–Amherst je namreč pokazala, da lahko že z uživanjem 1,9 miligrama tiamina in 2,5 miligrama riboflavina na dan izrazito zmanjšamo tveganje za razvoj PMS. Ta količina pa ustreza 85 gramom svinjine in skodelici fižola dnevno.

prehrana_ThinkstockPhotos-635917116.jpg

Špinača

Špinača je bogat vir vitamina A, kar je odlično za tiste, ki v času pred menstruacijo trpijo za mozolji. Vitamin A namreč pomaga v boju proti mozoljem, suhi koži in UV-žarkom. Ker pa špinača vsebuje tudi precej kalcija, bo pomagala tudi v boju proti glavobolom, krčem, slabi volji in želji po nezdravi hrani in prenajedanju.

Losos

Če bi vam morali proti PMS priporočiti samo eno živilo, potem bi to prav gotovo bil losos. Losos je namreč bogat z mnogimi sestavinami, ki sodelujejo pri procesih, ki ključno vplivajo na razvoj simptomov PMS. Dviguje namreč energijo in pospešuje delovanje možganov (saj veste, kako se med PMS v glavi rado vse pomeša ali pa preprosto spolzi iz nje). Vse to zaradi maščobnih kislin omega-3, ki so njegov zaščitni znak. Poleg tega pa je losos bogat tudi z vitamini skupine B in vitaminom D, ki pripomoreta k zniževanju napetosti in stresa.

Temna čokolada

Za čokolado verjetno čisto vse vemo, da še kako pomaga, čeprav morda ne vemo, kako in zakaj. Ker nas ima nekdo nad nami očitno rad, je najljubšo slaščico na svetu naredil tudi precej zdravo. Temna čokolada (tista, ki ima vsaj 60-odstotni delež kakava) je namreč večinoma sestavljena iz kakava, ki pa je eden najbogatejših virov antioksidantov. Ti pospešujejo cirkulacijo krvi in znižujejo krvni pritisk. Poleg tega pa temna čokolada vsebuje tudi magnezij, ki se odlično postavlja po robu utrujenosti in razdražljivosti. 

Banane

Krči, ki navadno spremljajo prve dni menstruacije, se za nekatere ženske začnejo že dva dni pred njo. Takrat, tako kažejo raziskave, je priporočljivo zaužiti nekoliko več banan, za katere vemo, da so bogate s kalijem. Kalij pa je prav tako eden tistih mineralov, ki sodelujejo v procesih, s katerimi se naše telo bojuje proti bolečim krčem.

Preberite tudi: Avtogeni trening za boljše življenje. Kliknite TUKAJ!