Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Prisluhnite intuiciji

R. Š., Bodi zdrava, 17.02.2018 12:01:18

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli ob neki osebi ali položaju izrazito dober ali slab občutek?

Delite na:
Prisluhnite intuiciji
Revija Bodi zdrava

Če ste prisluhnili svojemu notranjemu glasu, vaša odločitev pa se je izkazala za pravilno, lahko rečete, da ste delovali intuitivno. Intuicijo imamo vsi, le »slišati« jo je treba.

Kaj je intuicija?

Strokovnjaki menijo, da je intuicija funkcija desne možganske polovice, ki je odgovorna za naše občutke, ustvarjalnost, pa tudi parapsihološka doživetja. Občutimo jo na več ravneh: na duhovni, psihični, čustveni in celo telesni.

Laična javnost ima za intuicijo različne razlage. Nekateri verjamejo, da gre pri tem za sporočila neke višje sile, na primer boga ali druge duhovne entitete. Drugi so prepričani, da je intuicija neki prvinski občutek, ki se skriva prav v vsakem od nas, le poslušati (in slišati) ga je treba. Obstajajo pa tudi ljudje, ki v intuicijo preprosto ne verjamejo. 

Intuicijo zaznavamo skozi različne kanale

Včasih slišimo neki »notranji glas«, kot radi rečemo, ali pa upoštevamo svoj šesti čut, imamo neko slutnjo, da bi nekaj morali oziroma ne bi smeli narediti. Vse to so izrazi, ki jih radi uporabimo, ko se v nas prebudi neko védenje o nekom ali nečem, brez kakršnega koli predznanja ali izkušenj. Takrat govorimo o intuiciji – te pa ne moremo enačiti z nagonom.

Intuicijo ljudje zaznavamo različno, skozi različne kanale, ki se med seboj povezujejo.

psiha_ThinkstockPhotos-599771058.jpg

Jasnovidnost

Ob pojmu jasnovidnost veliko ljudi pomisli na jasnovidko s čudežno kroglo, ki kaže prihodnost. Vendar pa jasnovidnost običajno ne pomeni, da človek dejansko vidi, kaj se bo zgodilo v prihodnosti (čeprav obstajajo tudi redke izjeme). Gre bolj za neko čutenje, občutek, vizijo o tem, kako se bo neki položaj razpletel. Jasnovidnost pomeni videti z očmi, ki niso vaše fizične oči.

Jasnoslušnost

Nekaterim ljudem se dogaja, da v glavi ali ušesih »slišijo« odgovor na vprašanje, ki si ga zastavljajo že dlje časa. Ali pa jih jasen »glas« opozori na nevarnost, ki jim preti. Pri tem ne gre niti za fizične zvoke niti za prizvoke, temveč čutenje, ki mu pravimo jasnoslušnost.

Jasnočutnost

Kadar nekaj občutite na psihični (na primer slab občutek za nekaj), čustveni (s čustvi, na primer strah) ali celo fizični ravni (ko nas zmrazi, se nam naježi koža, občutimo mravljince, slabost, vrtoglavico itd.), pa lahko rečete, da ste imeli jasnočutno zaznavo.

Intuicija ali le »lažni« občutek?

Ljudje imamo večkrat občutek, da bi nekaj morali oziroma nečesa ne bi smeli narediti. Ali pa preprosto čutimo, da nekaj ni prav in da nekdo ni iskren do nas. Vendar kako ločiti »lažne« občutke od pristnega notranjega glasu oziroma intuicije? Preprosto! Bodite pozorni na to, ali se ti občutki, čustva in fizični znaki v istih ali podobnih položajih ponavljajo – če se, jih nikar ne ignorirajte, temveč jim prisluhnite in jih upoštevajte, saj iz vas »govori« vaša intuicija.

Intuitivna sporočila pa se lahko »kažejo« tudi na druge načine. 

Prebliski

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli preblisk glede kakšnega položaja ali osebe? Če doživite preblisk, je pametno, da o vsem (še enkrat) razmislite in prisluhnete svojemu notranjemu glasu.

Simboli

Včasih boste zagledali neki simbol, ki morda nekomu ne pomeni nič, v vas pa prebudi določena občutja in čustva. Pomislite na to, kaj vam ta simbol pomeni, in si poskušajte odgovoriti na vprašanje, ki si ga že dlje časa zastavljate. Ali pa razmislite o tem, zakaj ste ga sploh opazili – če vam namreč ne bi pomenil ničesar, bi šel preprosto mimo vas. 

Sanje

Sanje so sporočilo naše podzavesti, v kateri se skrivajo naši najgloblji občutki, zato bodite pozorni na to, kaj sanjate, še posebno če se sanje ponavljajo. 

psiha_ThinkstockPhotos-583818478.jpg

Vsi smo intuitivni

Da, prav ste prebrali. Prav vsak od nas je intuitivno bitje, razlika med nami je le v tem, da imajo nekateri intuicijo bolj razvito kot drugi. To torej pomeni, da lahko svojo intuicijo okrepite oziroma se izurite, da jo boste lažje začutili.

Intuicije sicer ne morete izsiliti, lahko se ji zgolj prepustite – odgovori in sporočila bodo namreč prišli do vas ob pravem času, običajno takrat, ko boste to najmanj pričakovali. Res pa je, da svoj notranji glas lažje slišite takrat, ko ste v stiku s samim seboj.

Prvo pravilo je, da se povežete s svojim notranjim bitjem, ki ga sicer zaradi številnih obveznosti in stresa pogosto zanemarjate. Kako? Najprej se morate seveda sprostiti.

1. Poiščite mirno okolje, izključite telefon in naročite svojim najdražjim, naj vas nekaj časa ne motijo. Nato se usedite v udoben naslanjač, si v mislih prikličite svoj najljubši kraj ali kotiček in se poskušajte sprostiti.

2. Če vam misli nenehno uhajajo k težavam in se nikakor ne morete odklopiti od vsakdanjika, vam morda lahko pomaga nežna in umirjena glasba, na primer klasična ali ambientalna.

3. Telovadba oziroma gibanje je eden najboljših načinov, da se sprostimo. Misli takrat preusmerimo na vadbo, gibanje pa nam požene kri po žilah in zbistri um, zato po vadbi razmišljamo jasneje, smo bolj dovzetni za različne ideje in lažje začutimo svojo bit.

4. Med spanjem je naš um najbolj sproščen in tako tudi najbolj dovzeten za ideje in občutja iz naše podzavesti. Svojo intuicijo boste zato morda najlažje zaznali zjutraj.

Preberite tudi: Z rastlinami nad bolezni. Kliknite TUKAJ!