Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Podiramo stereotipe o jogi

Nina Gaspari, 20.11.2017 16:01:00

Z naraščanjem priljubljenosti joge se o tej starodavni indijski veščini poraja veliko vprašanj, trditev in predvsem stereotipov. Odločili smo se spoprijeti s tistimi ključnimi, ki jogi dodajajo številne neresnične navedbe.

Delite na:
Podiramo stereotipe o jogi
Thinkstock Photos

Stereotip št. 1: Jogisti so vegetarijanci ali vegani

Res je, da veliko ljudi, ki se ukvarja z jogo, živi zdravo, kar prenašajo tudi na svoje jedilnike. A joga in veganstvo oziroma vegetarijanstvo niso nujno povezani. Ogromno jogistov se prehranjuje raznovrstno, vsestransko in na njihovih krožnikih se vsak dan znajdeta tako meso kot zelenjava.

Stereotip št. 2: Joga je religija

»Joga je znanost o pravilnem načinu življenja in je namenjena vključevanju v vsakodnevno življenje,« je zapisal eden od jogijskih gurujev Saraswati. Gre torej za prizadevanje k boljšemu ali bolj uravnoteženemu načinu življenja. Joga v sebi sicer nosi predvsem hindujske in budistične elemente, a to ne pomeni, da se mora jogist pridružiti verski veji, da lahko izvaja jogo, saj joga presega verske okvire.

Stereotip št. 3: Vsi jogisti so hipiji, superenergični in vedno dobre volje

Niti ne. Jogisti so ljudje kot vsi drugi. Imajo dobre in slabe trenutke. Tisti, ki jogo izvajajo že dalj časa, znajo povedati, da se z izzivi morda spopadajo nekoliko drugače, mirneje, kot so se z njimi spopadali, preden so postali jogisti. Čas, ki ga namenimo jogi, predstavlja čas, ko se ustavimo, odložimo delovne obveznosti in jih postavimo na stran, nato pa se posvetimo sebi. Od tod izhaja umirjenost in tisti zen, ki ga pogosto opazimo pri jogistih.

ThinkstockPhotos-523241386.jpg

Stereotip št. 4: Joga je za suha dekleta v pajkicah

Ta stereotip lahko takoj ovržemo z dvema klikoma. V iskalnik vtipkajmo imeni Jessamyn Stanley in Tao Porchon-Lynch. Prva je ženska močne postave, ki ne dopušča, da bi tovrstni stereotipi vplivali na njeno strast – izvajanje joge. Dokazuje, da se z jogo lahko ukvarja popolnoma vsak. Tao pa je gospa, ki šteje 99 pomladi in še vedno, nekajkrat na teden, že 45 let poučuje jogo.

Stereotip št. 5: Joga ni za moške

Joga se je zaradi moških, ki jo izvajajo, že preimenovala v »brogo« (yoga for bros). Tudi pogled v zgodovino nam pokaže, da je bila joga včasih (skorajda) povsem v moški domeni. S prihodom in popularizacijo joge na zahodu, ki se je začela v začetku 19. stoletja, so se z njo v večjem številu začele ukvarjati tudi ženske. Joga je postala že skorajda modna muha hollywoodskih zvezdnic in moški so se praktično izgubili, postavili v ozadje. Danes med slavnimi predstavniki močnejšega spola, ki ponosno priznajo, da jogirajo, najdemo tudi imena, kot so Robert Downey jr., Woody Harrelson, Adam Levine, Matthew McConaughey. Vse več fantov pa se tudi pri nas odloča za izvajanje joge, kar je res pohvalno.

ThinkstockPhotos-525971572.jpg

Stereotip št. 6: Odvisniki od asan in drugi perfekcionisti

Učiteljem joge nemalo težav povzročajo ljudje, ki želijo obiskati uro joge samo zato, da bi se naučili enega jogijskega položaja – asane. Navadno so to položaji, ki so odlični za objavo na Instagramu, predvsem pa gre pri večini takih položajev za zahtevnejše asane, ki se jih ne da naučiti kar takoj. A joga ni ena asana. Joga je pot, ki jo prehodiš do te asane. So izkušnje, ki jih ob poti spoznavamo in osvajamo. Joga ni trenutek, ko se prvič z ravnimi nogami z rokami dotakneš prstov na nogi, ampak vse vmes – pot, ki si jo moral prehoditi, da si prišel do tega trenutka.

Stereotip št. 7: Joga je izjemno resna zadeva

Popularna kultura jogo prepogosto prikazuje kot resnobno, umirjeno, včasih na pol militantno prakso, kjer morajo vadeči nemo in brezpogojno slediti učitelju, ki ima vse znanje na tem svetu. Seveda v resničnem svetu to ne drži. Obstajajo tudi slogi joge, ki so povsem na drugem polu te resne premice. Smejalna joga je popoln primer zabavne jogijske vadbe.