Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pet najboljših naravnih razstrupljevalcev

Lara Jelen, Maja, 20.04.2017 20:00:00

Očistimo telo in izboljšajmo počutje.

Delite na:
Pet najboljših naravnih razstrupljevalcev

Letni čas je primeren za razstrupljanje in tudi utrujenost boste na ta način lažje obvladali. Predstavljamo vam pet najboljših naravnih razstrupljevalcev, ki jih preprosto morate imeti pri roki.

Z razstrupljanjem v prvi vrsti pomagamo obremenjenim jetrom, ki niso sposobna ustaviti vseh strupov, težkih kovin in drugih škodljivih snovi, ki jih v telo vnašamo z neprimerno prehrano. S tem pripomoremo k splošnemu boljšemu počutju, vitalnosti, ohranjanju zdravja, dvigu energije in še marsičemu. In ne, za razstrupljanje ne potrebujete zdravil (vsako sintetično zdravilo le še dodatno obremeni jetra in poveča potrebo po razstrupljanju), pač pa naravne pripomočke. In ne pozabite na osnovo čiščenja telesa: vodo. Pijte jo v zadostnih količinah vsak dan.

Zeolit, najmočnejši mineral v naravi

Zeolit je naravni mineral vulkanskega izvora, ki na osnovi znanstvenih raziskav velja za najmočnejši razstrupljevalec v naravi. Nase veže slabo (strupe, težke kovine, herbicide, radioaktivne delce idr.) ter oddaja dobro (minerale, kot sta magnezij in kalcij, ter druge esencialne snovi). Zaradi njegovih učinkov ga ljudje uporabljajo tako za uživanje kot za razstrupljanje in povečanje rodovitnosti zemlje. V vseh primerih je, kažejo tudi raziskave, izjemno učinkovit. Razlog za to se skriva v njegovem negativnem naboju, ki je redkost med minerali in mu daje sposobnost velike ionske izmenjave. Ko začnemo uživati zeolit, ta v telesu nase veže strupe, ki se nato skupaj z njim izločijo iz telesa. Zeolit jih namreč dobesedno priklene nase. Z njim si pomagajo tudi ljudje s hudimi boleznimi, jemljejo ga kot dopolnilno pomoč. Škoditi ne more, priporoča se, da ga vsak dan zaužijemo eno čajno žličko z veliko vode. Za razliko od gline, ki je sicer ravno tako znana po veliki razstrupljevalni moči, ga lahko uživamo neprekinjeno. Ljudje, ki so ga že preizkusili, poročajo, da so ob začetku jemanja zeolita občutili denimo izdatno potenje, kar pa je le še dodaten dokaz, da učinkuje. Skupaj z znojem se izločajo strupi in več ko je teh v telesu, bolj se človek poti. Se pa izdatno potenje ustavi (najpozneje po enem mesecu), ko se telo v večji meri očisti.

Regrat, darilo pomladi

2a8783c66f6269b38a2d7cc7d0abc1cd.jpeg

Izkoristite dar, ki ga ponuja pomlad, in se odpravite nabirat regrat. Gotovo veste, da je zdrav, nas pa vsako leto zmrazi, ko vidimo ljudi, ki ga nabirajo ob prometnih cestah in na poljih, ki jih obdelujejo s škropivi. Regrat je namreč zdrav samo, če ga nabiramo v neonesnaženem okolju. Če so tla onesnažena (denimo s težkimi kovinami), jih regrat vsrka vase in od njegovega uživanja ne boste prav nič pridobili. Ravno nasprotno, vaše telo lahko še dodatno obremeni. Zato temu, kje ga nabirate, namenite posebno pozornost. Poleg solate si lahko iz njegovih listov in korenin pripravite tudi čaj za boljše delovanje jeter. Mimogrede bodo regratovi listi pomagali še pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in mehurja ter pri revmatskih obolenjih.

Pegasti badelj, prijatelj jeter

812d7d56760f6390b88e6e927305702d.jpeg

O koristih pegastega badlja za jetra se veliko govori. Priporočajo ga zdravniki, o njegovem delovanju pišejo strokovnjaki, nanj pa prisegajo tudi alternativci. Ne zgodi se velikokrat, da bi se zdravniki in zeliščarji strinjali, a pri pegastem badlju so vsi zedinjeni: pomaga razbremeniti jetra in telo. Vendar le takrat, ko ga uživamo dovolj dolgo in v primerni obliki. Čaji ne pomagajo kaj dosti, saj se vanje ne izloči zadosti snovi, zaradi katerih je pegasti badelj pravzaprav opevan. Veliko več boste imeli od tinkture ali naravnega prehranskega dopolnila iz pegastega badlja.

Čemaž v izobilju

36c612ab9d106851acc0c563c5a11155.jpeg

V tem času nam narava na veliko ponuja še eno nadvse koristno rastlino. To je čemaž ali divji česen, ki pa se ga odpravite nabirat v gozd samo, če ga dobro poznate. Neuko oko ga lahko zamenja z listi šmarnice ali podleska, ki sta oba zelo strupena in ob zaužitju celo smrtno nevarna. Listi čemaža dišijo po česnu in so sveže zelene barve. Dodajamo jih lahko solati, iz njih pripravimo juho ali preprosto, a nadvse okusno omako za testenine, namaz in podobno. Deluje podobno kot česen, le da mu pripisujejo še več koristnih učinkov. V ljudski medicini ga cenijo, ker spodbuja delovanje žlez, čisti celotno prebavno pot, dihalne poti in krvni obtok ter razkužuje. Deloval naj bi celo proti astmi, zniževal raven holesterola, nižal vročino in odvajal seč iz telesa. Čemaževa tinktura slovi po tem, da odstranjuje težke kovine iz telesa.

Limona, najenostavnejša čistilka telesa

ed28bec66d73dde3c5cf5addd2e6e4f2.jpeg

Limona, govorimo kajpak o ekološko pridelani, ki ne vsebuje pesticidov, je verjetno najenostavnejša in najhitreje dostopna pomoč jetrom. Citronska kislina, ki se skriva v njej, spodbuja prebavne encime in razstrupljanje jeter. Nesladkana limonada je tako zelo primeren napitek, ki bi si ga morali privoščiti vsak dan. Če že ne vsak dan, pa si jo redno pripravljajte vsaj dva tedna zapored, da dosežete želeni učinek. V tem času poskusite tudi sicer jesti zdravo in nekoliko lažjo hrano. Čeprav gre za povsem naraven proces, ki pomaga telesu, pa ne bodite presenečeni, če se bo na začetku pojavil kakšen glavobol ali slabost. To je ravno tako znak, da zadeva deluje in da se je telo pričelo čistiti. Pitje limoninega soka ali limonade bi drugače utegnilo povzročati težave edino ljudem, ki jim dela preglavice želodčna kislina. Hkrati pa vam lahko prav limona pomaga ugotoviti, ali je vaša težava preveč ali premalo kisline v telesu. Če se po pitju limoninega soka počutite bolje, vam preglavice povzroča premalo kisline. V tem primeru vam bo zelo koristilo, če boste po vsakem obroku spili sok ene limone. Če pa pitje limoninega soka počutje še poslabša, je vaša težava preveč želodčne kisline. Potemtakem bo bolje, da se razstrupljanja lotite z drugimi naravnimi pripomočki.