franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naravna zdravila proti kašlju

S. G., Zarja, 28.02.2018 13:01:11

Kako se lahko na naraven način znebimo trdovratnega kašlja?

Delite na:
Naravna zdravila proti kašlju

Zima je udarila z vso silo, z njo pa tudi prehladna obolenja. Še posebej nadležen je kašelj, ki se ga včasih ne moremo znebiti tudi po nekaj tednov. Če smo si do jeseni naredili trpotčev sirup, nam zdaj pride zelo prav, kašelj lajša tudi sirup iz smrekovih vršičkov, ki ga naredimo zgodaj spomladi. Če niste upoštevali naših nasvetov in je omarica z domačimi pripravki prazna, je v zeleni lekarni še zmeraj nekaj zdravil, da ne bomo kar naprej goltali tablet, ki imajo tudi stranske učinke.

Zelnica 

Na tržnici kupimo kislo zelje in prosimo, da nam nalijejo čim več zelnice, ki je zdravilna – še posebej priporočljiva je za sladkorne bolnike. Ponekod jo prodajajo tudi v steklenicah. Vsako uro spijemo po žličko ali dve prijetno kislega soka, pa bo kmalu bolje. Z zelnico odpravimo tudi suh, zastaran kašelj, vsekakor pa je treba s takšnim kašljem k zdravniku.

Jabolko 

Jejmo pečena jabolka ali pa iz njih stisnemo sok, ga prekuhamo in malo osladimo z medom. Sok pijemo po žlicah, kadar nas sili na kašelj. Je pa še en recept, s katerim je nekoliko več dela, a je učinkovit. V liter vode damo 2 nakrhljani jabolki, 10 suhih fig, po ščepec rožmarina in timijana ter pest smrekovih ali borovih vršičkov. Kuhamo pet minut, odstavimo, pokrijemo in ohladimo. Precedimo in primešamo 2 dl medu. Spijemo po tri kozarčke na dan.

Čebula 

Kar nekaj naravnih sirupov lahko naredimo iz čebule, ki je poleg česna naravni antibiotik. Čebulni pripravki pomagajo tudi pri mehčanju in izkašljevanju sluzi. Pol kilograma čebule sesekljamo in damo v liter vode, dodamo 10 dag medu in 40 dag rjavega sladkorja. Na malem ognju je treba kuhati približno štiri ure, ohladiti in precediti. Na dan spijemo po tri kozarčke. Lahko pa si naredimo iz čebule tudi čaj, tako da dve čebuli z lupino vred kuhamo v litru vode približno četrt ure, dodamo še 10 dag rjavega sladkorja. Pijemo čez dan po požirkih. Lahko pa vzamemo kilogram čebule, 10 dag janeževih semen, pol kilograma medu in liter vode ter vse to počasi kuhamo, dokler pol vode ne izpari. Precedimo in jemljemo trikrat na dan po eno žlico.

Črna redkev

Je znano zdravilo proti bronhitisu in kašlju, pa še hitro je pripravljeno. Veliko redkev na tanko olupimo in nastrgamo tako kot jabolka, dodamo 2 žlici limoninega soka in 4 žlice medu, premešamo in pustimo štiri ure stati, nato precedimo skozi gosto krpo ali gazo. Sirup lahko jemljemo nekajkrat na dan po eno žlico.

Preberite tudi: Kateri vitamini nas varujejo pred prehladom? Kliknite TUKAJ!