Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naravna uspavala

Helena Primic, Bodi zdrava, 09.02.2018 12:01:08

Tudi vi zvečer težko zaspite, se ponoči večkrat zbudite in težko zaspite nazaj? Preverite, katera so naravna uspavala, ki vam lahko pomagajo priti do zasluženega mirnega spanca.

Delite na:
Naravna uspavala
Revija Bodi zdrava

Čaji, ki uspavajo

Narava v svoji zakladnici skriva kar nekaj zelišč, ki vam lahko pomagajo lažje zaspati. Pomirili vas bodo tako kamilica, lipa, melisa, sivka, rman in hmelj kot baldrijan, ki ga najdete tudi v naravnem zdravilu baldrimed. Pol ure pred spanjem si lahko pripravite tudi čaj iz šentjanževke, ki pomirja živčni sistem in vam tako omogoča, da se lažje zazibate v pomirjujoč spanec.

Zeliščna mešanica proti nespečnosti

S to zeliščno mešanico bo bitka z nespečnostjo zagotovo veliko lažja. Zanjo potrebujete 50 gramov jegliča, 25 gramov sivkinih cvetov, 10 gramov šentjanževke, 15 gramov hmeljnih storžkov in 5 gramov baldrijanovih korenin. Vsa zelišča zmešajte v stekleno posodo, ki jo boste lahko po uporabi zaprli. Za pripravo svežega čaja vzemite zvrhano čajno žlico zeliščne mešanice in jo poparite s ¼ litra vode ter namakajte tri minute. Vroč čaj popijte pred spanjem, po potrebi pa ga lahko tudi sladkate z medom.

Melatonin

Najboljši pomočnik mirnega spanca je melatonin, katerega tvorbo lahko hitro zmotimo – tako da smo čez dan premalo izpostavljeni sončni svetlobi ali če ponoči ne spimo v dovolj temnem prostoru. Zato poskrbite, da boste ponoči spali zares v popolni temi, če greste ponoči na stranišče, pa nikar ne prižigajte luči, saj je velikokrat že to dovolj, da potem ne moremo več zaspati. Melatonin lahko telesu sicer dodajate tudi v obliki kreme ali tablet, ki ne povzročajo odvisnosti in niso toksične, če jih uporabljate v predpisanem odmerku. Edina slabost je cena, saj moramo pacienti v celoti plačati stroške zdravljenja. Melatonin se sicer že nekaj časa uporablja tudi pri nespečnosti zaradi časovnih sprememb pri daljših letalskih poletih.

Ali ste vedeli?

Melatonin je edini antioksidant, ki vstopa v mitohondrije, kjer poteka celično dihanje. Tam nevtralizira proste radikale takoj ob njihovem nastanku, in to tudi tiste najbolj reaktivne hidroksilne in peroksidne radikale, zato je boljši antioksidant od glutationa.

L-triptofan

Človeško telo dragoceni melatonin izdeluje iz aminokisline l-triptofana. Po dvajsetem letu se njegova proizvodnja upočasni, po petdesetem letu pa telo izdela le še tretjino količine melatonina iz mladosti. Zato nekaj ur pred spanjem pojejte visoko proteinski prigrizek ali si privoščite kozarec riževega mleka s stlačeno banano in koščki presne čokolade ali proseno kašo, skuhano v ovsenem mleku, s sesekljanimi lešniki in datlji. Vse navedene sestavine namreč vsebujejo veliko l-triptofana, ki se bo pretvoril v spalni hormon melatonin in vam tako pomagal lažje (za)spati. Aminokislina l-triptofan spodbuja tudi nastanek serotonina – hormona sreče, ki bo zaradi mirnejših misli dodatno pripomogel k hitrejšemu spancu. Med živili, ki vsebujejo veliko l-triptofana, so tudi alge spirulina, brokoli, špinača in vodna kreša.

Hrana, bogata z melatoninom

Telesu lahko melatonin zagotovite tudi s hrano. Melatonin je sicer prisoten v vseh organizmih prehrambne verige – od primitivnih enoceličarjev do rastlin in mesa sesalcev. Največ ga najdemo v belem vratiču in šentjanževki, sicer ga je v rjavem rižu, ovsenih kosmičih in koruzi do 0,5 miligrama na kilogram, pol toliko pa v paradižniku in bananah. Manjše količine ga vsebujejo tudi mandlji, sončnična semena, gorčica, češnje, grozdje in čebula.