nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Mavrična dieta za sive zimske dni

J. K., Zarja, 14.02.2018 12:01:44

Zimske sivine smo se že pošteno naveličali. In vsi vemo – če ni prave vedrine in motivacije, tudi uspehov ni. Zato naj vam barve pomagajo shujšati. Bolj ko je pisan krožnik – učinkovitejše je hujšanje. Bistvo mavrične diete je v tem, da zaužijemo čim več raznobarvne hrane in svoje telo obarvamo od znotraj.

Delite na:
Mavrična dieta za sive zimske dni
Shutterstock

Ljudje dojemamo svet s čutili, in to prav z vsemi. Hrana nima le okusa – ima seveda tudi vonj pa paleto barv. Različna barvila v njej imajo zelo različne učinke v telesu, zato je pomembno, da jemo pestro. Lahko imajo shujševalni učinek, tudi zdravilnega, da o dobri volji, ker nam čez dan s krožnika sije mavrica, niti ne govorimo. Le kdo se ne razveseli tega živopisnega barvnega loka, ko se izriše na nebu?! Ustvarimo si svojo lastno mavrico vsak dan – naj bo jutro rdeče in oranžno kot sonce, ki vzhaja, dan rumeno bleščeč kot žarek svetlobe in zelen kot narava, ki nas obdaja, zvečer pa naj nas zagrne modra in vijolična globina. 

Kako nam pomagajo barvila v živilih?

Rumena – lasje so krona obraza in poleg oči najopaznejši okras. Živila z rumenim barvilom vsebujejo vitamine iz skupine B, ki krepijo nohte in lase, poleg tega dajejo telesu svežo energijo, zaradi katere dobesedno žarimo.

hujsanje rumena.jpg

Oranžna – betakaroten, ki daje živilom oranžno barvo, ščiti kožo pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov, pa tudi krepi sluznico. Mandarine vsebujejo še nobiletin, ki preprečuje nalaganje maščobnih zalog in pospešuje zgorevanje maščob.

hujsanje oranzna.jpg

Rdeča – kaj imata skupnega jagoda in paradižnik? Flavonoide, ki jima dajejo rdečo barvo. Flavonoidi so antioksidanti, ki krepijo stene ožilja in izboljšujejo prekrvitev organizma. Rdeča živila pomagajo odvajati vodo iz telesa, so pa tudi velik sovražnik celulita.

hujsanje rdeca.jpg

Zelena – sekundarna rastlinska sestavina klorofil med drugim učinkuje tako, da v telesu uravnava kislost in bazičnost. S tem pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa in izboljša prožnost podkožnega tkiva.

Modra in vijolična – živila so takšne barve zaradi antociana, ki velja za enega najmočnejših antioksidantov. Ščiti celice in pospešuje njihovo obnovo. Če želimo upočasniti neželene znake staranja, je modro-vijolična barva naš zaveznik.

hujsanje vijolicna.jpg

Hujšanje s pomočjo barv

Zjutraj

Za veder, optimističen in tudi zdrav začetek dneva posezimo po rdeči, oranžni in rumeni. Že sam pogled na te barve nas zbudi in osveži. Kri hitreje steče po žilah, vdih je globlji, koža zasije in v dan vstopimo z veliko energije.

Zjutraj jejmo:

lubenice, rumeno ali rdečo grenivko, maline in preostalo jagodičje, limone, marelice, breskve, mandarine ...

Jagodni zmešanček s kosmiči

1 jedilno žlico ovsenih kosmičev, 1 banano, 70 g jagod, 25 ml mleka in 60 g jogurta ukašimo, osladimo z žličko agavinega sirupa ter vmešamo še 1 žlico ovsenih kosmičev.

Energijska vrednost: 200 kcal.

hujsanje jagodni smuti.jpg

Opoldne

Ko je za nami pol dneva, je za nami tudi že kakšna naporna in celo stresna situacija. Zato zdaj potrebujemo zelena in rumena živila, da nas pomirijo in napolnijo z novo energijo.

Opoldne jejmo:

krompir, testenine, koruzo, ananas, mango, solato, brokoli, špinačo …

Testeninska solata s perutnino in mangom

60 g piščančjega fileja natremo s soljo. V ponvi segrejemo 2 žlički olja in popečemo meso. Med peko file obračamo, po 10 minutah pa ga vzamemo iz ponve. 60 g rezancev skuhamo v slani vodi po navodilih proizvajalca in jih dobro odcedimo. Meso ¼ manga narežemo na koščke. Zmešamo 1 jedilno žlico limetinega soka in ščepec sladkorja, vmešamo še žličko olja ter po okusu solimo in popramo. Meso razrežemo na kose v velikosti grižljaja, zmešamo vse pripravljene sestavine in dodamo še pest rukole.

Energetska vrednost: 430 kcal.

hujsanje testeninska solata.jpg

Zvečer

Dan je za nami in prepolni smo površnih dnevnih vtisov. Modra in vijolična barva nam lahko pomagata ublažiti premočno doživljanje in ga poglobiti, saj imata skoraj čarobno moč pomirjanja. Modro in vijolično barvilo v hrani pospešuje regeneracijo celic in jih hkrati ščiti.

Zvečer jejmo:

borovnice, robide, jagode acai, melancane, rdečo peso, rdeče grozdje.

Solata iz rdeče pese

Nastrgamo ¼ gomolja rdeče pese, na drobno sesekljamo šalotko, pomešamo, dodamo še 2 žlički jabolčnega kisa, 1 žlico olja, žličko gorčice, ½ žličke sladkorja in ¼ žličke soli ter dodobra pregnetemo. Pustimo stati 1 uro in še enkrat pregnetemo. Po okusu dodamo še sladkor, sol in poper. Za solato potrebujemo še semena ¼ granatnega jabolka, 1 veliko žlico praženih bučnih semen, 2 piščančji klobasici, ki ju popečemo na žlički vročega olja, ter 40 g mlade blitve. Zmešamo vso zelenjavo in postrežemo s klobasicama.

Energijska vrednost: 400 kcal.

hujsanje solata iz rdece pese.jpg

Preberite tudi: Odličen za enolončnice in primeren za hujšanje. Kliknite TUKAJ!