Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Lasje v šopih na glavniku namesto na glavi

Petra Arula, Bodi zdrava, 16.02.2018 14:01:01

Ste danes zjutraj prešteli več kot sto las na glavniku in vas skrbi, da vam čezmerno izpadajo?

Delite na:
Lasje v šopih na glavniku namesto na glavi
Revija Bodi zdrava

»Vzroki za izpadanje las so lahko zelo različni in lahko vplivajo na sam videz izpadanja las. Lasje so lahko enakomerno razredčeni po celotnem lasišču, lahko so razredčeni na temenu glave, lahko pa se pojavljajo samo posamezna okrogla žarišča brez las,« razlaga Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., specialistka dermatovenerologije.

Izpadanje las ni le moška domena

Težave z izpadanjem las naj bi imelo kar trideset odstotkov moških do tridesetega leta starosti in vsaka druga ženska do šestdesetega leta starosti. »Na izpadanje las lahko vplivajo prebolele okužbe, prisotna vnetna žarišča v telesu, na primer zobni granulomi, hujši stres, pridružene bolezni, kot je bolezen ščitnice, neravnovesje spolnih hormonov in drugo. Izpadanje las je pri moških in ženskah enako, kadar gre za difuzno izpadanje las, ali pri krožnem izpadanju las,« pravi dermatovenerologinja, ki razlaga, da pa je glavni krivec za androgeno alopecijo tako pri moških kot pri ženskah moški spolni hormon testosteron: »Gre za povečano preobčutljivost lasnega folikla za aktiven metabolit moškega spolnega hormona testosterona, ki vpliva na zmanjšano rast las ter na koncu pripelje do propada lasnega folikla in lasu. Pri moških se lasišče najprej razredči v predelu levo in desno ob robu čela ter na temenu glave, nato se področji počasi večata in na koncu združita. Končno je lahko lasišče popolnoma razredčeno, lasje na zatilju in ob sencih pa ostanejo nespremenjeni. Pri ženskah se lasišče začne redčiti najprej na temenu glave, spremembe so na začetku lahko zelo blage, pozneje pa postanejo bolj izrazite, tudi lasje so tanjši. Poleg moške plešavosti so lasje na lasišču lahko razredčeni tudi zaradi drugih vzrokov, kot so avtoimunske bolezni, po prebolelih obolenjih, zaradi stresa, v povezavi z različnimi vnetji v telesu …«

lepota_ThinkstockPhotos-466708144.jpg

Kako najti vzrok za šope las na glavniku?

Ker so vzroki za izpadanje las tako različni, se jih zdravniki lotijo z najrazličnejšimi pregledi: »Pred začetkom zdravljenja opravimo preiskave, kot so laboratorijske preiskave krvi, izključimo različna vnetja v telesu (predvsem na področju zob, ušes, nosu in grla, pri ženskah ginekološki pregled …), opravimo kontrolo ščitničnih hormonov, včasih svetujemo pregled pri endokrinologu. Zdravljenje je usmerjeno glede na rezultate preiskav: pri slabokrvnosti nadomeščamo železo, zdravimo prizadete zobe,« razlaga zdravljenje vzrokov izpadanja dermatovenerologinja. »Pri izpadanju las običajno poleg samega izpadanja las opazimo tudi, da so lasje slabše kakovosti, tanjši, lahko pa že nastanejo gola področja brez las,« opozarja Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., specialistka dermatovenerologije.

»Lasni folikel, ki je več kot približno dve leti prazen, se postopno zabrazgotini in izgine, zato je zelo pomembno, da zdravljenje izpadanja las, kjer gre v resnici za bolezenske vzroke, oziroma tudi pri alopeciji areati začnemo čim bolj zgodaj.« Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Kako si lahko pomagamo proti izpadanju las in k bolj krepkim lasem?

»Zdrav način življenja in primerna prehrana sta eden od načinov, kako vzdržujemo primerno odpornost organizma in ravnovesje v organizmu, občasno (predvsem čez zimo) lahko uživamo prehranska dopolnila, ki vsebujejo ustrezno kombinacijo vitaminov in mineralov,« spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu tudi v korist našega naglavnega okrasa dermatovenerologinja, ki doda, da pa žal včasih to ni dovolj, predvsem takrat, kadar je izpadanje las povezano s hormonskimi težavami. »Pomembno je, da začnemo izpadanje las zdraviti čim prej, saj je tako rezultat boljši. Če izpadanje las v smislu trajno razredčenega lasišča traja že nekaj let, pride do zabrazgotinjenja in izgube lasnih foliklov in ponovna rast las ni več mogoča,« opozarja dr. Blanka Zagoričnik Opara, ki dodaja, da izpadanje las zdravimo z različnimi lokalnimi preparati, ki na različne načine spodbujajo rast las; nekateri preparati so v prosti prodaji v lekarni, drugi so dostopni le na recept. Odvisno od vzroka izpadanja las lahko pri zdravljenju kombiniramo obsevanje prizadetih predelov z ultravijoličnimi žarki, LED-terapijo, mezoterapijo in zdravljenjem s trombocitno plazmo, včasih je potrebna tudi sistemska terapija.

lepota_ThinkstockPhotos-166723861.jpg

Kako raste las?

»Povprečno imamo na lasišču 250–320 las/cm². Lasje na glavi rastejo s hitrostjo 0,40–0,50 mm/24 ur. Vsak las ima svojo življenjsko dobo. Kako hitro lasje rastejo in kakšna je življenjska doba folikla, je odvisno od genetskih dejavnikov, lasni cikel uravnavajo rasni hormoni in sigmalni peptidi v lasni papili. Od sistemskih dejavnikov so pomembni spolni in ščitnični hormoni. Pomembo vlogo imajo tudi androgeni encimi. Kot vidimo, je rast las zelo kompleksna in žal na številne dejavnike sami bistveno ne moremo vplivati,« pravi dermatovenerologinja, ki razloži, da imajo lasje svoje faze rasti: »Večina las na lasišču je v anageni fazi, ki se začne s tvorbo novega lasu in je obdobje, ko las aktivno raste. Dolga je od 2 do 8 let. Tej sledi katagena faza, las ne raste več, postane manj pigmentiran. Ta faza traja od 3 do 4 tedne. Telogena faza je obdobje mirovanja, lasje izpadejo. Običajno traja od 3 do 4 mesece.« Zavedati se tudi moramo, da se življenjski cikel lasnih mešičkov z leti spreminja. Faza rasti se skrajša, faza mirovanja pa podaljša. Čebulica je plitveje zakoreninjena v kožo in postane ranljivejša. Število aktivnih mešičkov se zmanjša in so bolj drobni, lasje pa postanejo bolj krhki. Aktivni mešički, ki so bliže površini, so občutljivejši za agresivne dejavnike.

Terapije, ki vam lahko povrnejo lase

Če spodnje terapije začnemo dovolj zgodaj, lahko preprečimo nadaljnje izpadanje las, s primerno kombinacijo terapij pa lase okrepimo.

LED-terapija je obsevanje lasišča z močno vidno svetlobo različnih valovnih dolžin ob manjši prisotnosti infrardečih žarkov. Različne valovne dolžine svetlobe delujejo protivnetno, zmanjšajo vnetje okrog folikla in preprečijo izpadanje las. Izvaja se za zdravljenje začetnih oblik moške plešavosti pri moških in pri ženskah kot samostojna oblika zdravljenja ter v kombinaciji z mezoterapijo in trombocitno plazmo pri napredovalnih oblikah moške alopecije. Izvajajo jo tudi pred in po presaditvi (transplantaciji) las, saj poveča možnost preživetja presadkov in izboljša uspešnost zdravljenja.

Injiciranje trombocitne plazme v lasišče oziroma v predel razredčenih las: Vnašanje sestavin, ki spodbujajo rast las in jih okrepijo. Tudi pri mezoterapiji v predel lasišča vnašajo aktivne sestavine, ki spodbujajo rast las, predvsem pa lase okrepijo. Najučinkovitejša je kombinirana terapija naštetih terapij, ki jo glede na posamezno stanje določi dermatolog.

Tudi kozmetične hiše se trudijo z najrazličnejšimi preparati proti izpadanju las, ki jih sicer ne moremo primerjati z izbranimi lokalnimi aparati za posamezno težavo in lasišče, lahko pa jih vseeno preizkusite.

Najnovejši so naslednji:

Vichy Dercos je s svojim dermo-kozmetičnim strokovnim znanjem za zdrav videz in lepoto las razvil novo linijo Densi Solutions za povečanje mase las, ki intenzivno deluje na lasne korenine za vidno močnejše lase, ki so videti debelejši. Zagotavlja takojšen učinek hlajenja, ki spodbuja mikrocirkulacijo.

Fitoval pri povečanem izpadanju las poleg kapsul Fitoval formula priporoča sočasno uporabo dermatološkega šampona in dermatološkega losjona proti izpadanju las, ki okrepijo lase in pospešijo njihovo rast.

Preberite tudi: Kaj početi med zimskimi počitnicami? Kliknite TUKAJ!