Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Konoplja, sveta rastlina za prebujanje duha

Ksenija Vimont, Ženska, 20.10.2017 13:00:00

Konoplja (gandža, marihuana, kanabis) vpliva na spremembo zavesti in ponovno zaznavanje subtilnejših energij.

Delite na:
Konoplja, sveta rastlina za prebujanje duha

Zavest se razširi, občutek za čas se spremeni, pogled na svet zaradi sproščenosti postane bolj distanciran, objektiven in zato manj stresen. Konoplja omogoča meditativno stanje duha, ki ga razkrivajo upočasnjeni možganski valovi in doseganje višjega stanja zavesti, opisanega kot blaženost, ki predstavlja cilj vsega mističnega. Iskanje božanske blaženosti je za mistike edini namen človeškega življenja.

Psihoaktivne snovi so bile že v prazgodovini del verskega obredja v najrazličnejših kulturah, zaradi načina spreminjanja razpoloženja, zaznave in dojemanja. Šamani so uporabljali konopljo in nekatere druge duhovne rastline, da so spremenili zavest in prešli v magični svet. Literatura v zvezi z izkušnjami s konopljo je polna opisov »celovitosti« ali »enosti«. Konoplja izjemno usklajeno deluje na telo, um in duha. Je zdravilna zel, ki je najprej hrana, potem pa zdravilo oziroma sredstvo za rekreativno uporabo in krepitev duhovnosti.

Konopljo že več tisoč let uporabljajo kot religiozni zakrament, ki ga intuitivno priznajo vsi, brez geografskih in etničnih ovir. Konoplja ne le samouravnoveša telo in izboljšuje naše mentalne procese, ampak lahko tudi pomaga, da zaznavamo stalno resničnost z dvigovanjem naše zavesti, je zapisala avtorica Joan Bella, v knjigi The benefits of Marijuana. Meditacija je končno orodje za samospoznanje na Vzhodu, kjer se je konoplja tisočletja uporabljala kot pripomoček procesa.

Vstop v kozmično zavest

Uporaba konoplje je tako stara kot zgodovina človeka in izvira iz prazgodovine. Je tesno povezana z zgodovino in razvojem nekaterih najstarejših narodov na svetu. Rastlino, ki ima veliko več pozitivnih in naravnih učinkov kot razna kemična zdravila, nekatere vere sprejemajo kot božjo rastlino oziroma darilo bogov, kot sveti medij za povezavo z duhovnim svetom. Taoisti so uživali konopljo, da so povečali koncentracijo med branjem svetih spisov, v islamu so jo uporabljali derviši (sufi red) kot sredstvo za samoopazovanje, ki vključuje globlje razumevanje, upoštevanje različnih pomenov, poglobitev estetske izkušnje in zmanjšanje občutka tesnobe. Nekateri zgodovinarji menijo, da so konopljo uporabljali tudi v judovstvu in zgodnjem krščanstvu. V Indiji še danes zaupajo tradiciji, ki pravi, da je bog Indra dal konopljo ljudem zaradi tega, da bi lahko dosegli višja stanja zavesti, ugodje v posvetnem veselju in svobodo od strahu. Dva tisoč let pred našim štetjem je bila omenjena v indijskih svetih spisih Atharvavedi kot medicinska in magična rastlina oziroma »sveta trava« bhang, ki prinaša eno z božanskim duhom. Z njeno pomočjo, pravijo nabožni spisi, se lahko pogovarjaš s Šivo, božanstvom duhovnega razsvetljenja indijske svete trojice. Besedilo roti sveto rastlino, naj »nas reši pred nadlogami in zaščiti pred boleznimi in vsemi demoni«. V Indiji, zgodovinsko in kulturno, psihoaktivne snovi niso javnosti nikoli vzbujale skrbi. Obredno in versko uživanje ni bilo skrito, konoplja je bila sprejeta kot kulturna norma.

Božji dar – bhang in soma

Po hindujskem izročilu je rastlina bhang nastala, ko so bogovi stepali nebeški ocean in je iz kaplje nektarja, ki se je polila po zemlji, pognala konoplja. Nektar iz bhanga, božji dar, ki sta ga posebno cenila Indra in Šiva, so imenovali Indracana. Uporabljali so jo tako v religijske kot v zdravstvene namene. V Indiji jo jemljejo kot pomagalo za meditacijo ali jasnejše mišljenje, medtem ko je bila zahodna družba zadnjih 70 let napačno prepričana, da razkraja spomin in mišljenje. Konoplja je imela velik vpliv tudi v indijski mitologiji, saj je skupaj s Šivo pripomogla k stvarjenju sveta. Na podlagi tega znanost domneva, da bi Indija, natančneje okolica Himalaje lahko bila domovina konoplje (Robinson 2000).

Konoplja je postala sprejeta kot posebna daritev bogov, svetega medija za občestvo z duhovnim svetom in kot takšna je ostala v hindujski kulturi do danes. Soma, nektar bogov, je ena najstarejših opojnih snovi, znanih človeku, omenjena v enem od najstarejših hindujskih spisov Rig Vedi, kjer je rečeno, da je soma starodavno ime za bhang. Stari indijski mistiki so verjeli, da v ekstazi bhanga (indijske konoplje) iskra večnega v človeku spremeni umazanost materije ali iluzije v svetlobo, jaz pa se izgubi v osrednjem dušnem ognju. Bhang dvigne duha človeka iz sebe in nad posameznimi skrbmi in ga naredi eno z božansko silo narave in skrivnostjo »jaz sem ti«. Še danes verni hindujci, ki ne pijejo alkohola, uživajo pijačo bhang, posebno med praznikom Holi ali vsakdanji bhang lassi, ki je narejen iz listov konoplje, jogurta, oreščkov, začimb in rožnate vode. Že stari vedski hindujci so vedeli, kako izvleči THC iz konoplje, z maščobo iz mleka. Bhang užije vernik, kot priprošnjo, da bolje poje hvalnice, doseže blaženost in postane kot Šiva

Gospodar bhanga je eden od številnih imen, ki so bili podeljeni hindujskemu božanstvu Šivi, ki ga je od vseh bogov najpogosteje videti, da uživa konopljo v vseh oblikah in za mnoge njegove privržence pomeni kajenje konoplje kot zakrament. Konoplja je močno zdravilo za telo in po šivaističnem izročilu tudi sveta rastlina za prebujanje duha. Legenda pravi, da je Šiva kadil konopljo zaradi tega, da bi vstopil v kozmično zavest, nirvano. Izvirni namen uporabe konoplje je torej duhoven in pomeni kajenje konoplje (hašiša) v zbranem stanju mirnega uma in povečani prisotnosti. Izvirni namen uživanja konoplje ni posveten v smislu psihološkega opajanja in iskanja neke življenjske drugačnosti, ki ni drugega kot utvara lastnega uma.

Zaznavanje enosti

Eden izmed poznanih vplivov konoplje je tudi občutek čuječnosti. Čuječnost je stanje, v katerem je naša pozornost čista, ne vrednoti in ne presoja, takšna pozornost lebdi nad vsemi mislimi in dražljaji in je blagodejna za naše fizično, psihično in duhovno stanje. To je poseben način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Biti obkrožen z ljudmi, ki jih imamo najraje, preživeti prijetne trenutke in se podati na pot »introspekcije«, biti iskren sam s seboj, biti sam sebi prijatelj in slediti glasu svoje duše – to je temelj duhovnega človeka. Duhovni razvoj, ki je lahko del povezanosti s konopljo, lahko okrepi želje po dvigu na novo, višjo raven osebnega razumevanja. To je edini resnično pomemben napredek. Nadaljevanje človeške vrste bo imelo z ezoteričnega vidika vrednost samo, če bomo umirili svoj um in delovali prijazno. Načela holistične medicine sprejema in spoštuje dejstvo, da je vse, čemur smo priča, odsev duhovnega dejavnika, pa če se tega zavedamo ali ne. Konoplja vpliva na avtonomni živčni sistem v točki, kjer se ta začne, in tako očitno povzroči, da se »sprostitveni odziv« in odziv »beg ali boj« spojita, kar posamezniku omogoči subjektivno zaznavanje enosti.

Konoplja pri ajurvedi

Rastlinska medicina je velik del ajurvede, uporaba zeli in konoplje pa je posebej pomembna v ajurvedskih terapijah. Ena izmed osupljivih lastnosti konoplje je, da razvije »energijsko telo«. Glede na vedsko literaturo, ki sega 7.000 let nazaj, so čakre pomembni energijski vhodi fizičnega in energijskega telesa. Konoplja ima popolno vlogo na področju celovitih zdravstvenih in duhovnih znanosti, saj je rastlina z zelo posebnimi lastnostmi, meni dr. Seeta Narsai, specialistka za ajurvedsko medicino. Po njenih besedah obstaja močna povezava med različnimi vrstami konoplje in odpiranjem čaker. Sedem čaker so centri v naših telesih vzdolž hrbtenice, skozi katere teče energija. Blokirana energija v eni od sedmih čaker pogosto vodi do bolezni, zato je pomembno, da razumemo, kaj predstavlja vsaka čakra in kaj lahko storimo, da ta energija prosto steče. Lahko jo aktiviramo z različnimi sredstvi: konopljo, zdravili, mantro, jogo, namero, molitvijo, kot tudi hrano in življenjskim slogom.

Dr. Seeta Narsai opozarja, da je povezava konoplje in čakre pri vseh drugačna, uporabniki konoplje se srečujejo z zelo različnimi občutki in izkušnjami. Te lastnosti kozmične energije se spreminjajo od osebe do osebe, glede na vrsto konoplje. Da bi pridobili čim več iz rastline, moramo zaužiti majhno količino konopljinega ekstrakta in pustiti naravni meditaciji, da prevzame nadzor. Če uživalec doda že malenkostno dozo več, doživi popolnoma drugačno raven. Po podatkih dr. Narsaije, se bodo terpeni iz konoplje vezali na prvo in drugo čakro, tiste, ki nadzorujejo področja vonja in okusa. Doktorica ajurvedske medicine pravi, da ima konoplja koristno in zapleteno naravo in bistvo. »Konoplja ima dualistično naravo. Lahko naredi dve stvari: pomaga, da se počutite prizemljeni in uravnoteženi ali pa prizemlji preveč in povzroči počasnost, utrujenost ali tesnobo. Na splošno pa indika (sorta konoplje) povzroči zaspanost, zato lahko rečemo, da aktivira prvo čakro. Vendar pa lahko nekdo, ki je že tako malo len, doživi motnje zaradi močne sorte indike. Glede na to, kar zdaj vemo, kako konoplja vpliva na vsakega posameznika, je to zelo individualizirana izkušnja. Ajurveda uči, da obstaja več različnih manifestacij kozmične energije in nobena snov ali tehnika ne more delovati enako za vse. Terapevtske koristi konoplje so neposredno povezane z našo namero in to se meri kot učinek placeba. Duhovnega vidika uporabe konoplje, ki se že več tisoč let uporablja medicinsko, ni mogoče zanemariti.«

V ajurvedi je konoplja znana pod imenom vijaya (tista, ki prevzame) in siddhi (subtilna moč). V ajurvedi se bhang učinkovito uporablja za zniževanje krvnega pritiska, za zniževanje očesnega pritiska pri glavkomu (sok), za začasno krepitev oziroma stimulacijo živčnega sistema. Najmočnejše narkotično delovanje ima čaras, ki je naziv za rezino konopljine smole, ki ga naravno izločajo listi, steblo in cvetovi na nadmorski višini med dva in tri tisoč metri. Smola rastline, ki jo v ajurvedi uporabljajo pri kronični nespečnosti, pri privzdignjenih, agresivnih in maničnih stanjih v psihiatriji, pri bolečinah v terminalni fazi tuberkuloze in rakavih obolenj ter pri težkem kašlju bolnikov z rakom dihal. Za razliko od opija, ki se prav tako tradicionalno uporablja v teh primerih, čaras ne povzroča slabosti, izgube apetita, zaprtja ali glavobola in ga zato ajurvedski zdravniki raje uporabljajo. Konopljo uporablja ajurvedska medicina tudi za zdravljenje impotence in povečanje libida.

Za povečanje libida

V indijski farmakopeji konoplja deluje stimulativno na prebavo, protibolečinsko, stimulativno na živčni sistem, sedativno, sprošča gladke mišice, odvaja vodo in deluje afrodizično. Človeško telo je biološko in evolucijsko podvrženo podobnemu občutku ugodja, ki ga proizvajata tako konoplja kot tudi spolnost. Konoplja aktivira živčne receptorje v možganih, ki jih je moč aktivirati le z molekularno strukturo THC-ja. Prav zaradi tega uživanje konoplje povzroča edinstven sklop občutkov. Aktivacijo omenjenih živčnih receptorjev lahko opravita le dve substanci – anandamid, nevrokemična snov, ki jo proizvajajo naši možgani in je strukturno zelo podobna THC-ju in rastlina konoplja, torej sam THC. Poleg tega so fiziološke reakcije tako pri spolnem vzburjenju kot pri omami podobne – povišan srčni utrip, povečana telesna občutljivost, sprememba v krvnem obtoku, sprememba pri dihanju … Konoplja je poznana kot ojačevalec občutkov in emocij, kar je med drugimi tudi razlog, da se ji pripisujejo afrodizične lastnosti. Učinki so dobro znani: izostren okus, občutek dotika, vizualne stimulacije, domišljije in sproščenosti. Pogost učinek je prav tako počasnejše dojemanje časa, kar povzroči lažje procesiranje dražljajev. Sativa ima poživljajoč učinek, povzroča krčenje in širjenje mišic, kar tudi pripomore k boljši spolnosti. Nekateri imajo raje sativo, saj ohranijo čisto glavo in niso tako pasivni kot pri indiki. Spet drugi imajo radi indiko, da jih malce sprosti. Za povečanje libida je sativa bolj primerna, medtem ko indika dobro deluje na živčnost (pomirja), anksioznost in pomaga pri lajšanju bolečin.

Angel svetlobe in velika učiteljica

»Učinek kajenja konoplje je povišana pozornost in ozaveščanje informacij shranjenih v podzavesti. Iz potlačenih želja zelo pogosto izvirajo kulise, ki zakrivajo naš pravi svet, iz njih pa nastajajo zlagani svetovi z neuresničljivimi željami. Konoplja bo spremenila svet, saj ga drži skupaj naše dojemanje njega. Konoplja lahko 'pozdravi' kaos in človeštvo umiri ter ponovno usmeri proti duhovnim vrednotam, pokaže izhod iz te današnje potrošniško uničevalne blaznosti. Konoplja je neke vrste angel svetlobe, ki zna pomagati človeštvu odpreti srce in pokazati izhod. Ni naključje, da so jo naši predniki častili kot Kristusovo rastlino. Uporaba konoplje aktivira naš metabolizem in med drugim prebuja genske informacije naših prednikov, zato se uporabniki konoplje, praviloma usmerjajo v aktivnosti, povezane z naravo, ekologijo, umetnostjo in družbo, tudi v tradicije, zgodovino, filozofijo, manj pa se vpletajo v plehko potrošništvo, manj se opijajo z alkoholom in bolj se usmerjajo k duhovnim vrednotam,« meni umetnik, prevajalec in poznavalec konoplje Bogdan Kristofer Meško.

Širjenje uma in poglabljanje diha vplivata na vse telesne sisteme in vse dele celičnega omrežja. Vzorci uma so zapisani v možganskih povezavah, te pa so reprogramabilne. In konoplja je na zemlji tudi s tem namenom, da v možganih ustvari kemijo, ki omogoča reprogramiranje sinaps -njihov odklop z mesta, kamor so priklopljene trenutno in preklop na novo mesto, na nov nevron. Po reprogramiranju se bo torej na enak impulz telo (samodejno) odzvalo na novo, drugače. Tako se spreminjajo naši vzorci mišljenja in delovanja in posledično naše zdravje, odnosi in življenje nasploh.

Najpogostejša težava, ki nastopi ob uporabi konoplje v duhovne namene je, da večina ljudi ne pričakuje, da bo imela takšen vpliv na njihovo razpoloženje. Večina tistih, ki se s konopljo sreča prvič, in meni, da nanje ne bo imela vpliva, je presenečenih. Ena najbolj osupljivih lastnosti uživanja konoplje je, da lahko pripelje nekatere vidike podzavesti v zavestne misli. Kar je bilo potlačeno, lahko pride na plano, saj razširi našo zavest. To je tudi razlog, zakaj je bila konoplja dolgo obravnavana kot »sveto zelišče «. Večina opisuje visoko stanje zavesti, ki jo omogoči konoplja, kot božansko samorefleksijo. »Konoplja je trn v peti, ker je velika učiteljica. Na tem planetu je že nekaj milijonov let in veliko nas ima naučiti. Začne pa vedno enako: s spremembo našega lastnega obnašanja, prekinjanjem škodljivih ponavljajočih vzorcev in slej ko prej v življenju laže zadihamo,« meni svetovalka za zdravljenje s konopljo, Tanja Cvetrežnik iz društva Hopla Konoplja.

Širi zavest in ozavešča nezavedno

Karkoli kaže na možnost psiho-duhovne spodbude je znano kot sveto. Zato je konoplja priznana in spoštovana. Skozi ravnovesje, s časom in interesom, lahko konoplja oživi center znanja, ki je v Teoriji vibracij, šesta stopnja razvoja, imenovana šesti čut ali intuicija. Izhaja iz ezoteričnega simbola, ki je zelo pogosto prikazan kot tretje oko, na čelu, med obrvmi. Tretje oko je tisto, ki ureja center modrosti, intuicijo in višjo zavest. Popolnoma odprto tretje oko vam bo omogočilo, da doživite enost z vsemi okoli sebe. Čutili boste globljo povezavo z vesoljem, kot je niste še nikoli prej.

Pred meditacijo si namažite srčno čakro in čakro na čelu s konopljino smolo. Rezultati so odlični, meditacija je resnično globoka. Konoplja deluje na molekularnem (snovnem) in tudi na eteričnem (energijskem) nivoju. Pri bolnikih, ki se zdravijo s konopljo, bi bilo dobro, da poskusijo tudi sakralne moči konoplje, ker bodo tako lahko odkrili psihološke vzroke njihove bolezni. Sakralna dimenzija konoplje je pomembna, saj človeka tvorijo telesni, psihološki in duhovni elementi in bo v prihodnosti imela podoben razcvet kot molekularna snovna uporaba. Fizikalni zakoni življenja tako niso nič drugega kakor proces božanskega ali zavesti v gibanju. Ne glede na to, na kateri vidik se osredotočimo – duhovni, obredni ali medicinski – konoplja ponuja človeštvu ogromno in znanost vedno znova odkriva pozitivne aspekte te svete zeli. Kot odgovor na današnjo odtujenost, mora evolucija človeških bitij iti v smeri širitve zavesti in sodelovanja. Ko bomo dvignili svojo zavest, bo svet boljši.