mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kakšen je »pravi« prijatelj?

Helena Primic, Bodi Zdrava, 08.10.2017 13:00:00

Pa ne tisti s Facebooka, temveč tak resničen, iz krvi in mesa.

Delite na:
Kakšen je »pravi« prijatelj?

Sočuten in razumevajoč

Če prijateljici potožite, kako ste žalostni, ona pa to gladko presliši in preklopi na drugo, bolj veselo temo, ji drugič verjetno ne boste več razlagali o svojih občutjih. Toda če se z nekom ne moremo pogovarjati o tem, kar čutimo, temveč le o vremenu, politiki in tračih, je takšna oseba težko kaj več od znanca. Pravega prijatelja namreč zanimajo naše misli in prepričanja, pa seveda tudi občutki. Tudi tisti »negativni«. Pa naj gre za strah pred izgubo službe, žalost zaradi težav v partnerstvu ali skrb zaradi zdravja otrok. Pravi prijatelj nas bo poskušal razumeti v vsakem položaju, v katerem se bomo v življenju znašli, pa četudi bo kdaj morda težko sočustvoval z nami, ker je pač drugačen.

Zna le poslušati

Velikokrat, ko nam je težko, ne potrebujemo ne nasveta ne zlatih modrosti, temveč le dobrega poslušalca, ki nam zmore ponuditi ramo, na katero se lahko naslonimo, nekoliko spočijemo, razjočemo ter pridemo bliže sebi in lastni rešitvi. Pravi prijatelj zna dobro poslušati. Če je treba, se ugrizne v jezik in zadrži, namesto da bi svetoval, kritiziral in sodil. To je seveda zelo težka naloga, ki jo obvlada le malokdo, zato ne zamerite svojemu prijatelju, če se tega šele uči. Le sproti ga opozorite, da tokrat ne potrebujete njegovega nasveta, temveč le, da vas posluša. Dober prijatelj vas bo razumel in upošteval.

Blizu tudi v najtežjih trenutkih

Saj poznate tisto v umetnosti večkrat prikazano zgodbo, v kateri ima bogataš kopico prijateljev, ko pa nenadoma ostane brez denarja, ostane sam? Tudi v resničnem življenju drži slovenski rek, da pravega prijatelja spoznaš v nesreči. Če imamo nekoga zares radi, smo zanj pripravljeni tudi kaj žrtvovati in mu podariti, ne pa le jemati. Pa naj gre za materialne reči in denar ali čas in energijo. Na pravega prijatelja se lahko torej vedno obrnete, kadar ste v stiski. Če ne drugače, vam bo pomagal tako, da vas bo poslušal in skupaj z vami pomagal iskati pot v lepše dni. Ste se znašli v težavi in vam je nerodno prijatelja poklicati na pomoč? Če je pravi prijatelj, vas ne bo obsojal in omalovaževal, saj ve, da je lahko že jutri položaj obrnjen.

Vedno iskren

Če od koga, potem od pravega prijatelja pričakujemo, da bo z nami vedno iskren. Da nam bo povedal, da imamo na bradi košček hrane od kosila. Da nam bo razkril kakšno neprijetno resnico, ki je morda sami ne moremo ali nočemo videti. Pravi prijatelj se ne izgovarja, da to njega ne zadeva, temveč raje tvega vašo prizadetost in morda celo konec prijateljstva, kot da bi vam prikrival kakšno dejstvo, za katerega ve, da je za vas zelo pomembno. Prijatelji smo namreč zavezniki in podporniki, ki si pomagamo pri osebnostni rasti, ki pa je velikokrat povezana z neprijetnimi občutki, bolečimi spomini in težkimi spoznanji. Pravi prijatelj se tega zaveda in se teh občutenj ne boji – ne pri sebi ne pri prijatelju.

Zvest in odprt

Pravi prijatelj je zvest do groba. Pa četudi se razselita in vidita le enkrat na leto, pravo prijateljstvo zmore vse te krajevne in časovne razdalje. Sta morda različnih političnih, verskih ali vzgojnih prepričanj? Pravega prijateljstva to ne ustavi. Seveda je tako kot v partnerstvu tudi v prijateljstvu potrebno, da imata prijatelja vsaj nekatera življenjska prepričanja skupna, saj sicer ni želje po druženju. Toda tudi v prijateljstvu velja, da je različnost pravzaprav izziv za oba partnerja/prijatelja, da trenirata odprtost in sposobnost učenja od drugačnega. Sobivanje različnih zagotovo ni lahka naloga, saj nas vedno znova meče iz tira, toda če uspemo pogledati izza svoje ograje, nam lahko prijateljev svet odkrije življenjske radosti, ki si jih sami niti predstavljati ne bi znali.