Dobro počutje

Kako se izogniti počitniškemu stresu?

Helena Primic, Bodi Zdrava, 16.07.2017 20:00:00

Na dopustu naj bi se sprostili. Toda veliko ljudi priznava, da bi po dopustu potrebovali še en dopust, da bi se spočili od dopusta.

Delite na:
Kako se izogniti počitniškemu stresu?

Saj veste, bolj strastno si nekaj želimo, več možnosti imamo, da bo šlo kaj narobe. Prevelika pričakovanja namreč ustvarjajo napetost in nemir, ki nas oddaljujeta od sproščenosti in mirnih voda. Zato se na dopust odpravite brez posebnih pričakovanj, kaj vse boste doživeli, kako zelo se boste sprostili, kako bo vaša družina neizmerno uživala … Raje si postavite skromne cilje: potrudili se bomo po svojih najboljših močeh, da se bomo na dopustu imeli lepo, če bo šlo kaj narobe, pa že tako mora biti in se bomo s tem ukvarjali takrat. Naš dopust bo natančno takšen, kot mora biti!

Ne pakirajte ves teden

Ni čudno, da je po navadi že pot na dopust stresna, saj je bilo treba pred odhodom vse spakirati, očistiti, pripraviti, preveriti, pa dopakirati in razpakirati, ko smo ugotovili, da smo vendarle spakirali preveč. Ne zapletajte s pakiranjem, saj verjetno tudi vi vsako leto z dopusta pripeljete kup čistih oblačil, ki jih niste uspeli obleči, in hrane, ki je niste pojedli. Pri pakiranju se držite načela manj je več in se nikar ne bojte, da boste kaj pozabili. Če ne greste na robinzonske počitnice, boste lahko vse, kar bi morda pozabili, (do)kupili na dopustu. Konec je časov, ko smo na Hrvaško vozili polne prtljažnike hrane. Pa tudi tona otroških igrač bo na dopustu le za okras, saj se ne more primerjati s kamenčki, peskom, algami, školjkami in morjem.

Pozabite na pravila

Vsaj na dopustu se otresite strogih pravil, kdaj je treba jesti, kdaj se odpraviti v posteljo in koliko sladoleda na dan je zdravo. Sprostite se in si privoščite pozno večerjo v restavraciji z razgledom na morje tudi z majhnimi otroki. Prav nihče se ne bo zgražal nad vami in vas obsojal, če boste zajtrkovali šele ob enajstih ali se na plažo odpravili šele ob šestih popoldne. Prepustite se umirjenemu morskemu ritmu in prisluhnite prav vsakemu dnevu posebej. Morda boste prav na dopustu odkrili svoj pravi življenjski ritem oziroma se otresli večne bitke s časom.

Kaj zares hočete?

Preden se odpravite na dopust, se s partnerjem in otroki sproščeno pogovorite, kaj v resnici od dopusta pričakujete. Je vaša želja, da najdete dovolj časa za branje knjig in poležavanje na plaži? Ima morda partner pričakovanja, da se boste končno lahko kot družina skupaj rekreirali, ali potihoma upa na jutranje solistične športne podvige? Najstniki po navadi upajo, da bodo lahko zvečer odšli sami v mesto, morda spoznali prvo morsko ljubezen, zato so jim večerni družinski sprehodi popolnoma odveč. Včasih nas dopust razočara predvsem zato, ker imamo družinski člani povsem nasprotna pričakovanja. Zato se je pred dopustom dobro pogovoriti o željah vsakega posameznika in nekako že vnaprej najti pot, da bo vsak vsaj malo prišel na svoj račun. Saj veste, vse leto čakamo na poletni dopust, in razočaranje je zato, potem ko gre vse popolnoma drugače, kot smo upali, toliko večje. In dopustniški prepir je takoj tu.