Dobro počutje

Kako čiste smo Slovenke?

Petra Arula, Bodi Zdrava, 24.08.2017 13:00:00

Splošni rezultati obširne raziskave, opravljene letos marca, potrjujejo, da se zavedamo pomena higiene svojih dragocenih predelov, kar potrjujejo tudi ginekologi.

Delite na:
Kako čiste smo Slovenke?

Kar 94 odstotkov Slovenk redno skrbi za intimno higieno; večina se zaveda tudi, da za intimno nego strokovnjaki priporočajo uporabo izdelkov za intimno nego, saj ti pomagajo vzpostavljati naravno ravnovesje nožnične sluznice, ki je potrebno za našo zaščito. Pa vendarle se prav največje število mladih žensk (učenk, dijakinj in študentk) tudi ob negi intimnih predelov zadovolji z običajnimi mili za prhanje telesa. Ginekologinja Renata Završnik Mihič ob tem opozarja: »To je napačno, saj je koža na telesu sestavljena drugače kot koža okoli intimnih predelov in sluznica, ki prehaja v nožnico. Približno tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno kremo. Neprimerni izdelki za umivanje intimnih predelov lahko porušijo pH-ravnovesje in prispevajo k vzpostavitvi okolja, ki je še posebej primerno za razvoj in koloniziranje mikrobov, glivic in bakterij. Takrat pride do okužb, vaginalnih in bakterijskih, ki jih ženske včasih zanemarjajo in si želijo, da minejo kar same od sebe. Ustrezna intimna higiena ni pomembna zgolj med menstruacijo, temveč je sestavni del ženskega vsakdana. Tako kot prhanje ali uporaba dezodoranta.« Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. gin. in por., ki je preteklo leto prevzela laskavi naslov ginekologinja leta, z veseljem pritrjuje rezultatom raziskave. Odgovorila nam je na vprašanja, o katerih se po navadi ne pogovarjamo.

Kaj kot ginekologinja opažate o intimni negi Slovenk?

Moje mnenje in opažanje je, da Slovenke zelo dobro skrbijo za intimne predele telesa. Morda je vprašanje namenjeno vsem pacientkam v moji ordinaciji, ki za svoje telo skrbijo kakovostno in vsakodnevno. Morda včasih celo preveč in prepogosto, tako da jim moramo včasih svetovati le uporabo vode. Intimni predeli so pri večini negovani, tudi v kozmetičnih salonih, zdepilirani in obriti. Sicer bi posplošila, da mojim pacientkam veliko pomenijo negovani intimni predeli in so zelo skrbne glede tega dela telesa.

Kaj je vaše najpomembnejše sporočilo bralkam revije Bodi zdrava glede intimne nege? Na kaj nikoli ne smemo pozabiti?

Moje sporočilo je, da naj se vsaka ženska vsaj enkrat na dan oprha ali okopa, če ji čas dopušča, seveda je priporočljivo prhanje dvakrat – zjutraj in zvečer ter po vsaki telesni aktivnosti. Pri umivanju pa naj uporablja kozmetiko, ki je primerna za njeno kožo. Za intimne predele priporočam le izdelke, ki so namenjeni za te dele telesa, ker ima takšna kozmetika ustrezno sestavo glede nege sluznice in nežnejše kože v tem predelu. Nikoli ne smemo pozabiti na uporabo svežega perila vsak dan, po možnosti iz naravnih vlaken. Sama ne svetujem uporabe dnevnih vložkov, saj s tem koža ne diha. Zlasti nego med menstruacijo postavljam zelo visoko. Takrat je treba spolovilo umivati ob vsaki menjavi vložka ali tampona, torej večkrat na dan. Takrat pridejo zelo prav vsi pripomočki za intimno nego, ki ustrezajo uporabnici po tipu kože in sluznice. Sicer je dobra tudi voda, pomembno je le, da je spolovilo čisto, podobno kot pri negi otroške ritke pri menjavi pleničke.

Zakaj prav poleti prihaja do največ okužb in spolno prenosljivih bolezni in kako jih preprečiti?

Poleti je vroče, ženske se potijo, morda popijejo veliko sladkih pijač, pojedo veliko sladkih ledenih živil, sladkega sadja, še vedno so veliko pod stresom in ob počitnicah so tudi počitniški užitki pogostejši. Kopalke so sintetične, kljub menjavi so bolj neprepustne in koža ter sluznica ne dihata, vnetje se zato lahko ponovi. Vsak izcedek ni spolno prenosljiva bolezen in tudi ni vzrok za takojšen preplah, saj večinoma mine sam od sebe. Vendar pa vseeno svetujem uporabo kondoma za počitniški par, kljub redni zaščiti ženske, saj pri spolnih odnosih vstopamo v intimno zvezo z vsemi prejšnjimi intimnimi partnerji svoje ljubezni, zato sta potrebni previdnost in zaščita. Pri počitniških zvezah je uporaba kondoma ne glede na starost obvezna. Če izcedek ne mine ali je bil odnos s tvegano osebo, je treba obiskati izbranega ginekologa, kjer se prejme napotnica za dermatovenerološko ambulanto in se opravijo testiranja na SPB in HIV-okužbo ter hepatitis. Partner dobi napotnico pri izbranem osebnem zdravniku. V nujnih primerih par napotnice ne potrebuje.

Kaj je vaše sporočilo Slovenkam glede intimne higiene?

Pri svojih pacientkah opažam dobro skrb za intimno nego, kar je pokazala tudi nedavna raziskava o intimni negi Slovenk, ki jo je za Chilly izvedla neodvisna raziskovalna agencija Mediana. Zlasti mlajše ženske so glede nje zelo ozaveščene, čeprav tiste zelo mlade redno ne uporabljajo izdelkov za intimno nego. Verjetno je to povezano z denarjem in še ne izoblikovano samozavestjo, da tudi ti izdelki spadajo v kopalnico. Predvidevam, da je odvisno od logike staršev in materialnega standarda, ali ima mladostnica svoj intimni kotiček ali ne. Starejše pa pogumno posnemajo mlajše v skrbi za svoje telo, v katerem se počutijo zelo dobro, in se tudi zavedajo pomena ustrezne intimne nege.