kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

K naturopatu ali nutricionistu, na akupunkturo ali šiatsu?

Petra Arula, Bodi zdrava, 22.02.2018 16:01:21

Alternativna medicina od A do Ž.

Delite na:
K naturopatu ali nutricionistu, na akupunkturo ali šiatsu?
Revija Bodi zdrava

Pripravili smo kratek slovar najpogostejših alternativnih zdravljenj, da se boste lažje odločili za zdravljenje, pisano na vašo kožo. Vaša naloga je le še, da izberete dobrega terapevta.

Ajurvedska medicina

… sistem tradicionalne komplementarne indijske medicine. Človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo. Spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in življenjski slog vplivajo na naše telesno počutje in zdravje.

Akupunktura

… temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke po teoriji o akupunkturnih meridijanih, ki potekajo vzdolž telesa in po katerih naj bi se pretakala življenjska energija či. Je pomemben del kitajske medicine in priljubljena po vsem svetu.

Antropozofska medicina

… zdravilska metoda po Rudolfu Steinerju in zdravnici Ito Wegman. Človeka obravnava v celoti kot telo, življenje, dušo in duha ter ima zdravilne pripravke za vse plasti človeka. V naravi in pri človeku išče podobnosti, s tem pa sklepa tudi na zdravilne učinke teh podobnih snovi. Pravila antropozofske medicine zahtevajo, da imajo vsi njihovi terapevti končano konvencionalno medicinsko fakulteto.

Avtogeni trening

… sprostitvena tehnika, ki vključuje vsakodnevno izvajanje seans. Med vsako seanso izvajalec ponovi skupek vizualizacij, ki sprožijo stanje sproščenosti. Je preprosta oblika samohipnoze, v kateri sami postavimo jasen cilj ali nalogo. Vključuje zaporedje vaj za umiritev duha, ki postopoma pripelje do vse globlje samohipnoze.

Bioenergetika

… skupek različnih tehnik zdravljenja – psihoterapije, tehnik sproščanja in dotikanja oziroma polaganja rok na telo. Pristopi različnih terapij se razlikujejo v filozofiji, pristopu in izvoru. V glavnem se tehnike zdravljenja delijo na dve glavni kategoriji: terapije, ki temeljijo na ezoteričnih oblikah »energije«, ter terapije, ki temeljijo na znanih oblikah energije, kot na primer elektromagnetizem.

Biofeedback

… ali biološka povratna zanka je metoda sproščanja. Poseben instrument je prek elektrod povezan s kožo ter oddaja svetlobne ali zvočne signale določenih frekvenc, ki poročajo o posameznikovi razburjenosti oziroma sproščenosti. Ko se posameznik nauči sproščanja, lahko to naredi brez naprave, svojo sproščenost pa lahko še poglobi.

alternativa_ThinkstockPhotos-469988329.jpg

Bownova terapija

… nežna manualna tehnika za fizično in energetsko stimuliranje telesa, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnaša dražljaje, na katere se telo odzove z mehanizmom samoregulacije ter začne vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, nevrološkem, hormonalnem, limfnem in energetskem sistemu.

Či gong

… kitajska energijska vadba za uravnovešanje notranje življenjske energije. Usklajuje dihanje, gibanje, pozornost, zdravljenje in meditacijo. Tipična vadba či gonga vključuje ritmično dihanje v kombinaciji s počasnimi stiliziranimi fluidnimi gibi, umirjenostjo uma in vizualizacijo, s katero či vodimo skozi telo.

Metoda Feldenkrais

… nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. Z gibom raziskujemo svoje biološke in kulturne vidike pozornosti, namena in mišljenja. Zavemo se, kako so človeški razvoj, učenje in gibanje medsebojno povezani. Je edinstvena pot k razumevanju človeka, učenja in spreminjanja.

Hipnoterapija

… metoda zdravljenja, ki deluje na podzavest. Je v pomoč pri opuščanju nezdravih navad, pomaga pri doseganju poglobljenih stanj sprostitve in meditacije, z njo izboljšujemo in krepimo moč volje ter dosegamo boljše rezultate na delovnem področju, pri študiju ali športu.

Iridologija

… iz očesne šarenice ugotavlja začetne spremembe v delovanju organov, ki pozneje povzročajo bolezni organov, in ugotavljanje natančne diagnoze določenega organa, saj so po iridologiji vsi organi prek živčnega sistema posredno povezani s šarenico. Iridologija trdi tudi, da lahko iz analize šarenice določi pravilno prehranjevanje in ugotovi pomanjkanje vitaminov, mineralov in drugih hranil.

alternativa_ThinkstockPhotos-520617642.jpg

Tradicionalna kitajska medicina (TKM)

… celostni pogled na zdravstvene težave in odpravljanje vzrokov, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne le zdravljenje simptomov. Temelji na obstoju medsebojno povezanih energetskih poti (meridijanov), po katerih se pretakata energiji jin in jang. Do bolezni pride zaradi porušenega ravnotežja v telesu, zato si TKM prizadeva uravnotežiti delovanje celotnega človeškega sistema. Metode zdravljenja pri TKM so: akupunktura, tuina masaža in akupresura, aurikuloterapija, refleksoterapija, terapija z zdravilnimi snovmi, uporaba vakuumskih kozarcev – ventuz, dietetika, moksikacija.

Kiropraktika

… diagnosticira, zdravi in preprečuje motnje skeletno-mišičnega sistema, predvsem hrbtenice. Meni, da te motnje vplivajo na celotno telo prek delovanja na živčni sistem in da ima telo sposobnost samozdravljenja ter da sta zgradba hrbtenice in delovanje celotnega telesa med seboj povezana – cilj kiropraktike je torej vzpostavljanje ravnovesja med zgradbo in delovanjem.

Kraniosakralna terapija (KST)

… komplementarni pristop, ki z mehkimi mobilizacijskimi tehnikami spodbuja notranji zdravilni potencial pacienta, saj verjame v samozdravilne sposobnosti telesa in podpira tiste procese, ki jih telo izbere samo in nam jih subtilno nakaže med terapijo. Posebnost KST je obravnava lobanjskih kosti vključno z ustno votlino.

Kristaloterapija

… za terapijo uporablja kristale, ki oddajajo določene frekvence, ki delujejo na določeno telesno področje. Terapevt na določen del telesa postavi za to primeren kristal in energetsko vpliva na to področje in kristal. Kristal energijo prenese v telo močno ojačano. Pomembno je, da kristale redno energetsko čistimo; ko se energetsko umažejo, začnejo to umazanijo oddajati.

Kromoterapija

… terapija z barvami, pri kateri terapevt uporablja barve in svetlobo za uravnavanje energije v človeškem telesu. Ravnovesje energije je lahko porušeno na telesni, čustveni, spiritualni ali miselni ravni. Terapije z barvami ne moremo enačiti s terapijo s svetlobo, ki je validirana in dokazana oblika medicinskega zdravljenja sezonskih afektivnih motenj in manjšega števila drugih stanj.

Naturopatija (tudi naravna medicina, naravno zdravljenje)

… integrativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja in združuje mnoge discipline, ki delujejo na vzroke bolezni, naturopatija namreč težave posameznika obravnava celostno in se ne ukvarja le s simptomi, temveč išče in odpravlja vzroke težav.

Osteopatija

… izhaja iz predpostavke o enotnosti zgradbe in delovanja človeškega organizma, tako v zdravem stanju kot med boleznijo. Vse dejavnosti človeškega telesa potekajo v soodvisnosti med zgradbo in delovanjem posameznih telesnih delov, zato osteopatija obravnava in zdravi človeka kot celoto vseh naštetih življenjskih procesov.

alternativa_ThinkstockPhotos-78157511.jpg

Prehranska terapija

… združuje znanost z naravno medicino in zdravi brez zdravil. Ukvarja se s telesom kot celoto in išče vzroke za težave, in ne le simptomov. Temelji na znanosti, da je bolezen posledica prehranskih nepravilnosti v naši prehrani, ki se kopičijo v daljšem časovnem obdobju. Telo ima prirojeno inteligenco in sposobnost, da se pozdravi samo, če mu damo primerno hrano.

Psihoterapija

… obravnavanje psihosocialno in psihosomatsko pogojenih duševnih motenj in bolezenskih stanj z znanstveno utemeljenimi psihoterapevtskimi metodami. Cilj obravnave je olajšati ali odpraviti simptome, spremeniti moteča prepričanja, stališča in vedenjske vzorce ter podpirati osebnostno rast in zdravje obravnavanih. Gre za zdravljenje s pogovorom, s ciljem premagovanja različnih težav in boljšega poznavanja sebe.

Ponovna povezava ali reconnection

… omogoča notranjo okrepitev, s katero postanemo močnejši, tako da se s težavami (bolezenskimi, v odnosih, poslu …) lažje spoprijemamo. Pomaga, da se strahovi umaknejo, zato življenjske položaje rešujemo lahkotneje.

Reiki

… alternativna metoda zdravljenja s polaganjem rok, v vsakem bitju namreč kroži univerzalna življenjska energija, s katero naj bi zdravili telo, um in duha. Beseda reiki je sestavljena iz besede rei, ki pomeni univerzalno in se nanaša na raven duha in telesa, ter besede ki, ki pomeni življenjsko vitalno energijo, ki se pretaka po telesu živih bitij.

Svetlobna terapija

… podpira regeneracijske sposobnosti telesa in mu pomaga razvijati lasten zdravilni potencial. Ko svetloba prodre do tkiva, spodbuja znotrajcelične strukture k prenovi.

Terapija s smehom

… spreminja človekov pogled na svet, celo njegov obraz. To, kar se v ljudskem izročilu že dolgo ve, je potrdila tudi znanost: smeh je najboljše zdravilo. Ljudje, ki na življenje gledajo z vesele plati, redkeje zbolijo, saj smeh spodbudi številne biokemične procese, ki pozitivno vplivajo na telo in dušo.

Zvočno-energijska kirurgija

… podpira človekovo iskanje ravnovesja in samozdravljenje, pa tudi duhovno rast in prebujanje spečih sposobnosti. Namenjena je v prvi vrsti intenzivnemu sproščanju in sproščanju rušilnih učinkov vsakodnevnega stresa, čustvenega nemira in zagat ter uglasitvi sebe in svojega življenja v harmonično (so)bivanje.

Zvočna terapija

… uporablja zvok v terapevtske namene. Z zvokom lajšamo in odpravljamo blokade na telesnem, miselnem in duševnem stanju, uravnovešamo energije in njihov pretok, sproščamo stanje telesa in duha … Telo zaradi bogate vsebnosti vode zelo dobro prevaja zvok in tako ga celice z lahkoto absorbirajo.

Preberite tudi: Zablestite kot boginja. Kliknite TUKAJ!