GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Jabolčni kis – blagodejen pri sto in eni tegobi!

Renata Ucman, Pomagaj si sam, 06.10.2017 13:00:00

Magistra farmacije Barbara Kozan in farmacevt Klemen Križaj nadaljujeta delo patra Simona Ašiča v cistercijanski opatiji Stična.

Delite na:
Jabolčni kis – blagodejen pri sto in eni tegobi!

Slovenci že desetletja zelo cenimo in uporabljamo napotke našega najbolj priljubljenega in slovitega zdravilca in zeliščarja, patra Simona Ašiča. Ob 25. obletnici njegove smrti so se v cistecrijanski opatiji Stična njegovemu spominu poklonili z novo knjigo z njegovo zdravilsko in zeliščarsko zapuščino. Knjiga ima naslov Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem. Magistra farmacije Barbara Kozan, soavtorica te knjige, in farmacevt Klemen Križaj zdaj nadaljujeta delo patra Simona Ašiča v samostanu v Stični. Pojasnila sta nam, kako jabolčni kis uporabljamo v zdravilne namene, za lajšanje najrazličnejših tegob in zdravstvenih težav. Obenem sta razložila, kako sami naredimo jabolčni kis po Ašičevem receptu, kako ga pripravimo za pitje na tešče, za obkladke, razstrupljanje telesa in tako napr ej. Pred vami je veliko Ašičevih receptov z jabolčnim kisom za lajšanje tegob iz njegove izjemno dragocene zapuščine.

Mnogi še danes prihajajo v cistercijansko opatijo Stična, v zeliščno lekarno podjetja Sitik, d. o. o., po nasvete in pripravke po Ašičevih receptih za lajšanje raznih težav. »Pater Simon Ašič, ki je imel posebno karizmo, je bil velik poznavalec zdravilnih rastlin. Prisluhniti je znal vsakemu človeku, zlasti bolniku, mu svetovati in pomagati. V Stično še vedno prihajajo obiskovalci, ki so patra Simona Ašiča osebno spoznali in pri njem našli tolažbo. Z veliko hvaležnostjo in spoštovanjem govorijo o njem, samo dobro. Hvaležni smo mu za vse bogastvo znanja in napotkov, ki nam jih je zapustil. To je velika čast in hkrati obveznost za vse nas, ki po svojih močeh skušamo nadaljevati njegovo delo. Veseli smo, da so prizadevanja obrodila sadove. Čedalje več je ljudi, ki spoznavajo zakladnico zdravilnih rastlin in upoštevajo nasvete, ti postajajo vodilo za duševno in telesno zdrav slog življenja,« pojasnjuje farmacevt Klemen Križaj.

Vsestransko blagodejni jabolčni kis

Jabolčni kis je tako blagodejen zaradi dragocenih sestavin, ki zelo ugodno delujejo na naše telo. »Vsebuje najmanj pet odstotkov ocetne kisline, ki deluje protimikrobno, zavira torej rast bakterij. Številne raziskave v svetu so potrdile, da redno uživanje jabolčnega kisa ugodno vpliva na človekov organizem. Predvsem zaradi jabolčne kisline, flavonoidov, ki delujejo antioksidativno, encimov, čreslovin, vitaminov in mineralov, kar vse vsebuje. V jabolčnem kisu je, na primer, mnogo kalija, ki je potreben za normalno delovanje mišic. Pater Simon Ašič je pri svojih bolnikih spremljal učinkovanje jabolčnega kisa in si vse skrbno zapisoval, mi pa smo to zbrali v knjigi Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem. V preteklosti so marsikatero vneto grlo pozdravili z grgranjem ene žličke jabolčnega kisa v kozarcu vode ali čaja, pripravljenega iz materine dušice ali žajblja. Slovenija je dežela jabolk in ne ananasa, če se malce pošalim. Za naš organizem je torej koristno uživati jabolčni kis,« pojasnjuje magistra farmacije Barbara Kozan.

Moten in rahlo rumenorjavo obarvan

Pater Simon Ašič je domači jabolčni kis sam pogosto uporabljal in ga zaradi njegove blagodejnosti zelo priporočal drugim. »Pravilno pripravljen domači jabolčni kis je rahlo rumeno-rjavo obarvan, je moten zaradi 'matice' in diši po ocetni kislini. Nastaja naravno zaradi visoko aktivnih encimov, ki v njem ostajajo in pomagajo pri presnovi. Jabolčni kis vsebuje vse, kar vsebuje dozorelo jabolko. Torej vitamine A, B, C, poleg teh je v njem veliko mineralov – zlasti kalija, magnezija, železa in žvepla. Njegova pomembna sestavina je pektin, ki v telesu deluje kakor goba in vpija strupe. Sestavine, kakršne so dekstroza, trstni sladkor, jabolčna kislina, mlečna in oksalna kislina, encimi, flavonoidi ter čreslovine to dragoceno živilo samo še obogatijo. Jabolčni kis je naravno živilo, zato mu lahko dodajamo samo naravne dodatke, to so rastline, zelišča ali med. Vse druge oblike aditivov ali barvil bodo to naravno živilo uničile in mu odvzele zdravilno moč,« pojasnjuje Klemen Križaj.

Recept za jabolčni kis po patru Ašiču

Vendar ni vsak jabolčni kis zdravilen! Za zdravljenje je torej treba uporabiti pravilno narejendomači jabolčni kis. »Pater Simon Ašič je jabolčni kis pripravljal po naslednjem postopku. Zanj je uporabil dobro dozorela in neškropljena jabolka. Po njegovem receptu najprej dozorela jabolka očistimo, zrežemo jih na koščke in damo v posodo, najbolje stekleno. Posodo pokrijemo in pustimo 8 dni stati, da se jabolka sparijo, nato jih zalijemo s toplo vodo, ki naj ima do 50 °C.

Že po nekaj tednih je jabolčni kis primeren za uporabo. Popolnoma pa kis dozori v enem letu. Ko je že pripravljen, lahko uporabimo različne metode za konzerviranje ali filtracijo, za daljšo obstojnost ali lepši videz. Seveda lahko napačno izvajanje teh postopkov uniči kakovost jabolčnega kisa. Vendar zaradi njegove sestave dodatno konzerviranje ni niti potrebno niti priporočljivo, če tega ne znamo pravilno izvesti,« še pojasnjuje naš sogovornik.

Jabolčni kis uživamo pri najrazličnejših težavah

»Pater Ašič je priporočal uživanje jabolčnega kisa pri prehladnih obolenjih, ki jih spremlja vnetje grla, pri glavobolu in migreni, čezmerni telesni teži, za urejanje presnove in prebave, pri vnetju sklepov, pri težavah s krvnim tlakom, povišani ravni holesterola, težavah z ledvicami in tako naprej.«

Pomaga pri razstrupljanju telesa

Jabolčni kis pomaga že pri razstrupljanju, ki je zelo pomembno za vsako ozdravitev. »Naše telo mora strupene snovi kot ostanek presnove izločiti po znanih poteh skozi prebavila, pljuča, sečila in kožo. Velikokrat ima telo premalo moči, da bi to potekalo pravilno. Strupi ostajajo v raznih organih in sklepih, kar je vzrok za različna obolenja. Redno uživanje jabolčnega kisa dovaja telesu dovolj snovi za razstrupljanje in krepitev odpornosti.«

Jabolčni kis v različne zdravilne namene

Klemen Križaj: »Pater Simon Ašič je jabolčni kis priporočal kot zdravilno pijačo, kot sredstvo za izpiranje in umivanje, za kopeli, masažo, za natiranje, za obkladke in ovitke ali v sopari. Jabolčnemu kisu je tudi dodajal druge zdravilne rastline za pripravo napitkov ali obkladkov. Jabolčni kis je tudi zelo dobro razkužilo. Razredčen z vodo se lahko uporablja za nego kože. Pater Simon Ašič je jabolčni kis priporočal tudi za krepitev imunskega sistema, pomoč pri hujšanju, proti nespečnosti, pri izpadanju las, oteklih in utrujenih nogah, odrgninah, udarninah, potenju nog, razpokani vneti koži, povišani telesni temperaturi, za izpiranje ustne votline in še kaj bi se našlo.«

Jabolčni kis v obkladkih in kopelih

»Jabolčni kis je priporočal tudi pri raznih poškodbah ali kožnih obolenjih, kakršna so pasovec, krastavec, atopični dermatitis, pri izpuščajih, luskavici oziroma psoriazi, pri manjših površinskih opeklinah, aknasti koži, pri čezmernem potenju in manjših ranicah na koži. V te namene je pater Ašič priporočal jabolčni kis v obliki obkladkov, kopeli ali kot sredstvo za spiranje prizadete kože. Le redko naj bi uporabljali nerazredčenega, kajti nerazredčen jabolčni kis ali njegova prekoncentrirana mešanica z vodo lahko dodatno razdraži kožo,« še pojasnjuje Klemen Križaj.

Obkladki iz sive gline in jabolčnega kisa

Pater Simon Ašič je zelo cenil zdravilne učinke sive gline. »Pri svojem delu je poleg zdravilnih zelišč in jabolčnega kisa redno uporabljal pripravke iz gline ali ilovice. V zdravilne namene jo je v obliki obkladkov priporočal za blaženje revmatskih težav, kakršne so artritis, artroza, putika in išias, ali pri vnetju mišic. Glineni obkladki z jabolčnim kisom so učinkovita pomoč tudi pri glavobolih, kroničnih vnetjih sinusov, vnetjih ušesnih kanalov, glivičnem obolenju kože in raznih drugih obolenjih notranjih organov,« je sklenil Klemen Križaj