GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Idealna dieta za praznike

Arhiv revije Maja, 20.12.2017 15:01:28

Trebušna slinavka je odgovorna za uravnavanje krvnega sladkorja in hitro presnovo. Če prehranjevalne navade uglasimo s potrebami te »sladke točke«, lahko maščobne blazinice stopimo brez odrekanja.

Delite na:
Idealna dieta za praznike
dieta Dreamstime

Privoščimo si lahko obilo »zimske« hrane, ki odganja slabo razpoloženje – denimo čokolado ali beli kruh. Prav ste prebrali! Nova dieta dopušča celo predelane ogljikove hidrate, ki naglo dvignejo raven krvnega sladkorja, le jesti jih moramo v kombinaciji s shujševalno hrano. Uživajmo torej s polnim trebuhom sedem dni in izgubimo do tri kilograme!

Zakaj preveč ogljikovih hidratov redi?

Ogljikovi hidrati so vir telesne energije in umskih sposobnosti, saj nas oskrbijo z življenjsko pomembno glukozo. Vendar pa ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom naglo dvignejo raven sladkorja v krvi, zato mora trebušna slinavka izločiti več inzulina, ki energijo dostavi celicam. Inzulin tudi dovaja glukozo ledvicam in mišicam, in sicer v obliki glikogena, brez katerega se ne bi mogli ukvarjati s športom. Če kaj inzulina ostane, se uskladišči v obliki maščobe. Razumljivo je torej, da so ženske, ki jedo pretežno hrano z visokim glikemičnim indeksom, močnejše od vrstnic, ki uživajo hrano, ki le počasi dvigne krvni sladkor. Opozoriti pa je treba še na eno slabo lastnost predelanih živil, namreč, hiter dvig inzulina lahko povzroči nagel padec krvnega sladkorja, zaradi česar smo kakšno uro ali dve po tem, ko smo pojedli krof, še bolj lačni kot pred malico.

Zakaj premalo ogljikovih hidratov redi?

Paradoksalno pa imajo lahko ženske, ki uživajo kar najbolj naravne ogljikove hidrate, še večje težave z vitko linijo. Kadar organizmu primanjkuje energije, nosijo posledice predvsem mišice, če je primanjkuje iz dneva v dan, lahko v 12 tednih izgubimo kar 32 odstotkov mišičnega tkiva! Prav mišice pa porabijo največ kalorij. Strokovnjaki zato svarijo, da primanjkljaj ogljikovih hidratov pri hitrih dietah vse prepogosto vodi v mišično oslabelost, posledica pa je, da je hujšanje zelo naporno, če ne kar nemogoče.

torta
Ne pozabite na prigrizke med obroki – posladkajte se s torto.
Youtube

Ključ je v pravi kombinaciji

Da bi postali ali ostali vitki, se moramo torej samo naučiti poiskati zlato ravnovesje pri uživanju ogljikovih hidratov. Tako bomo shujšali petkrat hitreje, in to celo ob uživanju prepovedane hrane, kakršna je čokolada. Da pa bi lažje krmarili med preveč in premalo, moramo spoznati dragocene »partnerje«, ki upočasnijo presnovo ogljikovih hidratov. Beljakovine upočasnijo absorpcijo glukoze, tako da prehaja v krvni obtok enakomerneje. Krvni sladkor ne poskoči in ne izloči se preveč inzulina. Dokazali so, da ženske, ki jedo predelane ogljikove hidrate v kombinaciji z beljakovinami, shujšajo dvakrat hitreje kot ženske, ki uživajo zgolj ogljikove hidrate. Vlaknine (zelenjava, sadje, stročnice, polnozrnati izdelki) upočasnijo presnovo hitrih ogljikovih hidratov, saj vlaknine zavrejo njihovo pretvorbo v glukozo. Vlaknine torej omogočajo hujšanje, ker preprečujejo, da bi bilo v krvi preveč sladkorja. Obenem vlaknine zavzamejo v želodcu veliko prostora, zato ob malo kalorijah nasitijo za dalj časa, povečajo pa tudi izločanje hormona CCK (holecistokinina), ki zavira občutek lakote. Ne presenečajo torej izsledki raziskav, da tiste predstavnice nežnejšega spola, ki uživajo oblilo vlaknin, shujšajo do trikrat hitreje.

Zlato pravilo

Če boste kombinirali poljubne ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom, tudi slaščice, z zaviralnimi partnerji in rednimi prigrizki, boste imeli ves dan dovolj energije, poleg tega pa boste hujšali!

Svetujemo

Osnovna pravila

Jesti morate na dve do tri ure. V vsakem obroku skrbno izberite shujševalne partnerje, zraven pa si privoščite hrano, ki jo imate najraje. Še piškoti so dobrodošli!

kosilo
Začinjen puranji file
Dreamstime

Jedilnik za en dan

Zajtrk: 2 rezini slanine (1 enota beljakovin), 2 čokoladna vaflja (1 enota hitrih ogljikovih hidratov)

Kosilo: 100 gramov puranjega zrezka (1 enota beljakovin), rezina kruha (1 enota hitrih ogljikovih hidratov), mešana solata (1 enota počasnih ogljikovih hidratov)

Večerja: 100 gramov govedine (1 enota beljakovin), 3 skodelice popražene zelenjave (3 enote počasnih ogljikovih hidratov)

Preberite tudi: 20 najboljših trikov za hujšanje. Kliknite TUKAJ!