Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Hujšanje s shujševalnimi triki

J. K., 25.01.2018 11:01:04

Dovolj je štetja kalorij in tehtanja pičlih odmerkov hrane! Že davno je praksa pokazala, da zapletene diete prav nič ne zaležejo v boju z odvečnimi kilogrami. Čas je, da odvečno težo pretentamo in se je znebimo zvito – s pomočjo trikov!

Delite na:
Hujšanje s shujševalnimi triki
Revija Zarja

Seveda je najbolj problematičen predel ženske postave – trebuh. Pogosto se v obliki rešilnega pasu rad razširi še na boke. Razlogi za nastanek maščobnih blazinic na trebuhu in bokih so lahko zelo različni: nekaterim ženskam nagaja presnova, nekaterim se nabira voda, druge trpijo zaradi napihnjenosti, ki jo spremljajo težave s prebavo. Razlogov za odvečne kilograme je še več, združimo pa jih lahko v sedem skupin. V okviru vsake izmed sedmih skupin ponujamo nekaj predlogov za odpravo težav, vi pa izberite iz vsake skupine po en nasvet in ga dosledno upoštevajte vsak dan. Po tednu dni se bo obseg vašega pasu zmanjšal za dva centimetra.

hujsanje voda.jpg

Spodbujanje presnove

Pestra prehrana – nikar ne jejte zjutraj, opoldne in zvečer preveč podobne hrane. Ta se bo v telesu spremenila v naporno breme. Nabor jedi naj bo pester in raznovrsten.

Ne dovolite stresu, da vam ukazuje – naj gredo stvari čez dan še tako bliskovito gor in dol, nikar ne izpustite nobenega obroka. To lahko presnovo upočasni za 25 odstotkov, predvsem pa vodi v izdatno prenajedanje v želji, da bi telo nadomestilo zamujeni obrok.

Gibanje je zakon – trikrat na teden pred zajtrkom 20 minut nordijske hoje ali počasnega džoginga bo spodbudilo nastajanje adrenalina in pospešilo presnovo.

hujsanje tisoc korakov.jpg
Tisoč korakov pred obrokom pospeši prebavo.
Revija Zarja

Dobra prebava

Bodite dejavni – 1000 korakov po vsakem obroku pospešuje delovanje črevesa, hkrati pa prepreči občutek napolnjenosti. Da ne boste preveč pozornosti posvečali štetju korakov – 1000 korakov ustreza 12-minutnemu sprehodu.

Čas za pitje naj bo točno določen – med jedjo ne pijte, kajti s tem se zmanjša moč prebavnih encimov, kar povzroča zaprtje in občutek napihnjenega trebuha. Najbolje je piti 20 minut pred jedjo in 20 minut po jedi.

Z dihanjem odpravite napetost v črevesju – globoko vdihnite skozi nos, da se trebuh izboči, potem pa počasi izdihavajte skozi usta, trebuh pa se medtem prazni. Ponovite 20-krat vsak dan in napihnjenost v črevesju se bo zmanjšala.

Z ingverjem raztopite maščobe – na tešče popijte kozarec ingverjeve vode. V vodo narežite nekaj kolobarčkov ingverjeve korenine, nato pa vodo popijte. Koristilo bo za boljše odvajanje vode in za boljšo prebavo.

hujsanje obkladki iz alg.jpg
Obkladki iz alg pospešujejo razgraditev maščob.
Revija Zarja

Proti napihnjenemu trebuhu

Odpovejte se sadju in mleku – če jemo hkrati sadje in sveže mleko, nastajajo v prebavnem traktu plini. Zaradi mlečne maščobe sadje dalj časa ostaja v prebavilih in počasi začne vreti.

Pijte negazirano vodo – mineralna voda vsebuje zračne mehurčke, ki s pitjem prodrejo naravnost do želodca. Za bolj plosk trebuh je bolje, če pijete negazirano vodo ali čaje. Najboljši je komarčkov čaj s kumino.

Brez umetnih sladil – običajno jih reklamirajo kot manjkalorične, a telo jih težko prebavlja, zato povzročajo napihnjenost. Najpogosteje so v sladoledih, sladkarijah vseh vrst in v žvečilkah. Prste stran!

Odvajanje vode

Osem kozarcev – če telo ne dobi dovolj tekočine, začne ustvarjati rezerve v tkivu. To lahko preprečite z zadostnim pitjem: na dan osem kozarcev, kozarec pa naj bo najmanj meril 200 ml. V tem primeru velja: čim več, tem bolje!

Paradižnik – slastni rdeči paradižniki niso le nizkokalorični, vsebujejo tudi veliko kalija. Ta je pomemben v procesu odvajanja vode. Dva tedna popijte na dan kozarec paradižnikovega soka ali pojejte dva sveža paradižnika. In trebuhu se bo poznalo, da jeravnejši.

Obkladek iz alg – položite ga na trebuh, saj to pospešuje razgraditev maščob. Potrebujete 100 g alg v prahu, ki jih raztopite v vodi, da nastane gosta zmes, namažite jo na trebuh, nanos pa ovijte še z gospodinjsko folijo. Čas delovanja: 30–45 minut.

Tudi glava mora sodelovati

Sladko le kot desert– čisto brez sladkega ne gre. Pa tudi potrebno ni. A sladko si privoščite le kot poobedek, ne pa ko se oglasi lakota. Ves čas imejte v glavi misel, da sladkor povzroča napihnjenost trebuha.

Brez pladnja – če se prehranjujete v menzi, se odpovejte pladnju. Dovolj bo to, kar lahko nesete v rokah: en krožnik in en kozarec. Vse drugo so priboljški, ki končajo na bokih.

Stalna miza – raziskave so pokazale, da ljudje, ki imajo svoj stalni prostor za obroke, pojedo manj. Doma pa si določite prostore, v katere ne smete nositi hrane: pred televizijo, za delovno mizo, v posteljo …

hujsanje kuhani ovseni kosmici.jpg
Kuhani ovseni kosmiči so odlični za zajtrk, saj nas topla hrana bolj nasiti.
Revija Zarja

Za potešitev lakote

Jabolko je najboljša prva pomoč – vedno imejte pri sebi jabolko. Ko ne gre drugače in res morate nekaj pojesti, posezite po njem. S tem si prihranite pot do najbližje stojnice s hrano, hkrati pa bo telo dobilo koristne vlaknine in uravnovešeno raven sladkorja v krvi, lakota pa bo potešena.

Koruzne kosmiče zamenjajte s kuhanimi ovsenimi kosmiči – pri zajtrku si po prvi skodeli kosmičev kaj radi postrežemo še z eno. S kuhanimi ovsenimi kosmiči ne bo tako, saj študije kažejo, da nas topla hrana bolj nasiti. Želodec namreč toplo hrano bolje zazna.

Zelišča – bolj ko je hrana aromatična in okusna, manjša količina je potrebna, da občutimo nekakšno kulinarično zadostitev. Zato poskrbite za dodatne vrste zelišč in začimb, ki bodo na svoj način pripomogle k pestrosti hrane.

Sitostna hrana

Toplo naj bo – skodelica vročega čaja lahko prav imenitno prelisiči želodec. V primerjavi z enako količino hladnega napitka bo vroč čaj dal večji občutek sitosti.

Na zob – seveda že veste, da so polnozrnate testenine bolj zdrave. Pa ste vedeli tudi to, da kuhane na zob dajejo dalj časa občutek sitosti? Prebava bo počasnejša, krvni sladkor pa ne bo tako močno narastel.

Ustavite tek z mandlji – okusna mandljeva jedrca imenitno nasitijo, hkrati pa so zdrava, saj znižujejo holesterol. Vsebujejo namreč veliko nenasičenih maščobnih kislin,vitamin E, vlaknine, magnezij in fosfor.24 jedrc na dan je pravšnja mera. 

Preberite tudi: Pravi ukrepi proti mrazu. Kliknite TUKAJ!