mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Hitro hujšanje z zelenimi beljakovinami

J. K., 04.12.2017 16:01:33

Raziskave dokazujejo, da lahko s pomočjo rastlinskih proteinov odvečni kilogrami izginjajo skoraj dobesedno sami od sebe.

Delite na:
Hitro hujšanje z zelenimi beljakovinami
profimedia

Beljakovine so zelo učinkovit shujševalec, to je znano že nekaj časa, in tudi izkušnje kažejo tako. Zadnje raziskave pa so pokazale, da je za pripravo dobrega shujševalnega jedilnika zelo pomembno, kakšnega izvora so beljakovine. Izkazalo se je, da rastlinske beljakovine, imenovane tudi zelene beljakovine, dobro ščitijo srčno-žilni sistem, poleg tega pa pomagajo hitreje shujšati. Njihova najboljša lastnost je predvsem ta, da vsebujejo balastne snovi in vlaknine, ki naravno spodbujajo presnovo. Zelene beljakovine veljajo za hranilno in lahko hrano. Po jedi nikakor nismo utrujeni ali zaspani, prav nasprotno: počutimo se polni energije, občutek sitosti pa je dolgotrajen. Rastlinske beljakovine vsebujejo le malo maščob, prav tako malo kalorij, zato si lahko mirno privoščimo obilne obroke.

Na kaj je treba paziti?

Tudi meso je beljakovinska hrana, a žal zanj ne veljajo iste lastnosti kot za zelene beljakovine. Razliko predstavlja tako imenovana »biološka vrednost« hrane. Ta določa vrednost izkoristka zaužite hrane v telesu, in sicer glede na to, koliko telesnih beljakovin se ustvari iz 100 g zaužitih beljakovin. Čim višji je izkoristek, tem boljša je beljakovinska vrednost živila. Beljakovine živalskega izvora se v tem izračunu sicer lahko zelo dobro odrežejo, a žal vsebujejo tudi precej maščob in holesterola. Rastlinske beljakovine pa poleg običajnega izkoristka ponujajo še dodatno kakovost, ki jo lahko dosežemo s pravilnim kombiniranjem sestavin.

Vse je odvisno od pravih kombinacij

Obrok mora sestavljati več vrst beljakovin različnega izvora, saj to zagotavlja optimalno preskrbo telesa. Kombinacijo žita in stročnice odlično predstavljajo sejtan in čičerika ali pa pira s fižolom. Za zajtrk je primerna kombinacija žita in mlečnih izdelkov, na primer amarant v jogurtu, za popestritev okusa pa lahko dodate še sadje ali kokosovo moko. V juhi pa lahko združite kombinacijo stročnic in oreščkov: pripravite kremno lečno ali grahovo juho in jo potresite z oreški, na primer z arašidi. Ti vsebujejo beljakovine, ki jih lahko telo, če so zaužite skupaj s stročnicami, še bolje izkoristi.