reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Do lepote z magično močjo aktivnega oglja

M. B., Maja, 22.02.2018 13:01:38

Aktivno oglje je trenutno najbolj popularna sestavina kozmetike.

Delite na:
Do lepote z magično močjo aktivnega oglja
Revija Maja

Proizvajalci negovalnih izdelkov ga dodajajo globinskim čistilom, obraznim maskam, zobnim pastam in celo razstrupljevalnim napitkom, predvsem zaradi njegove sposobnosti, da nase veže strupe in onesnaževalce. Zakaj ga torej še vi ne bi vključili v svojo negovalno rutino?

V uporabi že stoletja

Aktivno oglje je pravzaprav ogljik, ki ga predelajo tako, da povečajo njegovo vpojno moč. Ni nič novega, saj ga že stoletja uporabljajo v bolnišnicah pri zastrupitvah z alkoholom in predoziranjem drog. Deluje tako, da se veže na strupe v želodcu in jih posrka, še preden vstopijo v krvni obtok. Podobno deluje aktivno oglje v lepotne namene. Je kot magnet, ki privlači umazanijo in odvečno maščobo. Ko ta v porah pride v stik z ogljem, se prilepi nanj in s splakovanjem jo enostavno odstranite s kože.

1. Za manjše in čiste pore

Ostanki kozmetičnih izdelkov in snovi iz okolja zamašijo pore. In kadar pore niso čiste, tudi polt ni lepa. Če aktivno oglje uporabite v obliki maske ali čistila, vam pomaga potegniti umazanijo iz por, naredi jih manj vidne, koža pa postane bolj sveža in manj mastna. Najboljše je oglje zmešati v luščilo in si z njim zdrgniti kožo. Dovolj je, če to naredite dvakrat na teden, da kože ne boste preveč izsušili.

Luščilo: Malo oglja zmešajte z vodo, da dobite gosto pasto. Nanesite jo v nežnih krožnih gibih po obrazu ali telesu. Najbolj pripravno je to početi pod prho, da se takoj zatem lahko oprhate.

dreamstime_xxl_78715022.jpg

2. Pri aknah

Aktivno olje pomaga tudi pri odpravljanju mozoljev in aken. Pripravite si masko, ki odstranjuje odmrle kožne celice in nečistoče ter pomirja razdraženo kožo.

Maska: Zmešajte po eno jedilno žlico gline bentonit in aktivnega olja v prahu. Z dodatkom malo jabolčnega kisa naredite gladko pasto. S prsti jo nanesite na obraz in pustite učinkovati 15 minut. Sperite s hladno vodo in nanesite vlažilno kremo.

3. Po ugrizih, ranah, urezninah in pri razdraženi koži

Če vas je pičila čebela ali ste se urezali s kuhinjskim nožem, si lahko pomagate z aktivnim ogljem, ki pospeši celjenje kože in preprečuje infekcije. Za majhne ranice lahko oglje nanesete topično ter s tem zmanjšate tudi morebitno bolečino in oteklino. Oblogo pripravite tako, da v malo aktivnega oglja primešate vodo in namažete v tankem sloju na rano.

dreamstime_xxl_51664357.jpg

4. Proti prhljaju in za večji volumen las

Tako kot s kože posrka aktivno oglje umazanijo tudi z las in lasišča. V ta namen lahko kupite običajni ali suhi šampon, ki vsebuje tudi oglje, ali pa si ga zmešate sami. Izpraznite eno kapsulo z aktivnim ogljem in vsebino dodajte šamponu, ki ga uporabljate. Lase si umijte kot običajno, le da jih je treba temeljiteje sprati zaradi močne črne barve. Opazili boste, da ste se istočasno znebili tudi prhljaja ter da imajo z ogljem umiti lasje večji volumen, saj niso več obremenjeni z umazanijo.

Maska za lase: Zmešajte skodelico tople vode, žlico sode bikarbone in četrt žlice aktivnega oglja v prahu. Mešanico nanesite na suhe lase, jo vmasirajte v lasišče in pustite učinkovati od 20 do 30 minut. Takšna maska povrne lesk, popravlja razcepljene konice ter pospešuje rast las.

dreamstime_xxl_104761759.jpg

5. Za beljenje zob

Aktivno oglje je zlasti na vzhodu poznano kot učinkovito sredstvo za beljenje zob. Če ga vključite v dnevno ščetkanje, boste razstrupili ustno votlino in istočasno poskrbeli za bel nasmeh brez uporabe kemikalij.

Postopek: Čisto, vlažno zobno ščetko pomočite v prah aktivnega oglja. Nežno drgnite zobe vsaj 2 minuti, nato počakajte še nadaljnje 3 do 5 minut, da aktivno oglje posrka umazanijo. Sperite si zobe in usta z vodo in si umijte zobe z običajno zobno pasto. Za najboljši učinek priporočamo takšno ščetkanje sedem večerov zapored, zatem pa po potrebi. Večina ljudi opazi prve učinke že po dveh ali treh ščetkanjih z ogljem.

Preberite tudi: Če boste upoštevali to, se bodo kilogrami kar topili! Kliknite TUKAJ!