Dobro počutje

Bownova terapija: Zdravilna moč dotika

Marjana Romanović, Bodi Zdrava, 29.08.2017 12:47:29

Je energetska tehnika, ki izvira iz Avstralije, priljubljena pa je v mnogih državah sveta in tudi v Sloveniji.

Delite na:
Bownova terapija: Zdravilna moč dotika

O samem izvajanju, njenih učinkih in blagodejnih lastnostih smo se pogovarjali z Dejanom Gjorgjievskim, manualnim terapevtom in tuinologom.

Bownova terapija je manualna terapija, katere utemeljitelj je avstralski terapevt Thomas Ambrose Bowen.

Bownova terapija je nežna, holistična in zelo učinkovita zdravilna tehnika. Predstavlja alternativno medicinsko manualno tehniko. Pri sami obravnavi se uporablja zelo nežne in hkrati specifične in natančne gibe čez mehka tkiva, kot so mišice, kite in energetske točke. Sama tehnika omogoča sprostitev telesa in je hkrati podlaga za sprožanje različnih refleksov, ki aktivirajo mehanizme za samozdravljenje in samopomoč. Tako se lahko uravnovesi celotno telo. Bownova terapija je tehnika, ki učinkovito odstrani bolečine, fiziološke disfunkcije in psihološka neravnotežja. Pomaga vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu. Ustanovitelj tehnike je Thomas Ambrose Bowen, rojen v Avstraliji. Odprl je kliniko v Geelongu in s svojo tehniko zaslovel, terapija pa se je tako poimenovala Bownova tehnika. Danes je Bownova terapija zelo priljubljena tehnika in jo uporabljajo različni strokovnjaki, od kiropraktikov, manualnih terapevtov do maserjev, fizioterapevtov in zdravnikov.

Značilnost Bownove terapije je izvajanje tehnike s tako imenovano Bownovo potezo, kjer se z nežnimi gibi obdelajo določeni deli telesa. Kako poteka sama terapija?

Začetek in konec Bownove terapije zaznamuje tako imenovani Bownov gib, ki je nežen in neinvaziven. Vsebuje pa tri faze delovanja. Sam Bownov gib na tkivu sproži vibracije in stimulacije, ki povzročajo učinke same terapije. Možgani te informacije sprejemajo, obdelajo, združijo in pošljejo nazaj refleksni odgovor v obliki impulza. Ta povzroči, da se na mestu dotika izboljšata krvni in limfni pretok, obnovi se tonus mišic, telo pa sprošča endorfine, ki vplivajo na hormonsko ravnovesje in čustva. Ena terapija predstavlja kombinacijo osnovnih in dodatnih posegov, ki jih izvajamo glede na težave stranke. Med posameznimi posegi sledijo premori, katerih namen je, da se telo odzove na vnesene podražljaje.

Sama tehnika deluje na mišično in fascialno tkivo. Deluje pa tudi globoko energetsko na meridijane in akupunkturne točke.

Primarni učinek Bownove terapije deluje na mehka tkiva, njegov namen je, da se ta sprostijo. Terapija deluje prek dveh sistemov, vezivnega tkiva in živčnega sistema. S tem se uravnavajo in fiziološko spreminjajo vsi drugi sistemi v našem telesu. Sistemi, ki se odzivajo na terapijo, so avtonomni živčni sistem, mišične ovojnice in vezivno tkivo, mišice, propriocepcija, cirkulacija, limfni sistem, meridijani, akupunkturne točke in energetsko polje telesa. Kateri sistem je najbolj odziven, je odvisno od vsakega posameznika, njegovega stanja ali ravni neravnovesja, ki je v telesu prisotno. Pogosto se terapevti med samim izvajanjem terapije dotaknejo tudi meridijanov in akupresurnih točk, s čimer ima tehnika pozitiven učinek na celotno telo, in ne zgolj na mehka tkiva.

Med samim izvajanjem Bownove tehnike se sproži globoka sprostitev telesa.

Bownova terapija aktivira predvsem živčni sistem parasimpatikus. Kadar ta postane aktivnejši, običajno postane stranka veliko bolj sproščena oziroma se sproži globoka sprostitev telesa. Da se lahko zgodijo pozitivni in zdravilni učinki ali da se doseže boljše ravnovesje, potrebuje človeško telo premik, kjer je prisotno in prevladuje delovanje parasimpatikusovega živčnega sistema. Tako bo med terapijo stranka pogosto čutila mešane reakcije, ki hkrati kažejo na odzive v avtonomnem živčnem sistemu. Ti odzivi so lahko mrzlica ali toplota, kurja polt, sprostitev do občutka prehodne nelagodnosti. Tako so ti odzivi rezultat uravnovešanja avtonomnega živčnega sistema. Najpogostejši odziv pa je globoka sprostitev telesa.

Pri kateri starosti se lahko začne izvajati Bownovo terapijo in koliko obiskov je potrebnih, da dosežemo izboljšanje?

Starostne omejitve pri Bownovi terapiji ni. Lahko se izvaja na otroku, dojenčku pa vse do globoke starosti. Sama terapija je nežna in neinvazivna tehnika. Iz svoje prakse lahko rečem, da je bila najmlajša stranka stara 50 dni, najstarejša pa 86 let. Glede števila obiskov gre tu za posameznikovo odločitev. Odvisno od težave, s katero je stranka prišla. Terapevt je tisti, ki določi število in pogostost obiskov. Vse to glede na težavo in odzive med samo terapijo. Splošno gledano bi lahko rekli, da potrebujemo 3–5 terapij enkrat na teden. Po tem pa lahko nadaljujemo s tretmaji vzdrževanja enkrat na 3–4 tedne.

Po izvedeni terapiji naj bi stranke tudi same prispevale k boljšemu okrevanju. Kako je s hidracijo telesa?

Sestavni del terapije so tudi napotki po sami terapiji. Poleg tega, da stranki razložimo, kako terapija poteka, kakšne odzive in učinke lahko pričakuje, je pomembno poudariti tudi, kaj lahko sama prispeva po terapiji. Vse to lahko strnemo v tri besede: voda, hoja in čakalna doba. Voda je pri Bownovi terapiji eden ključnih elementov pri skrbi za stranko. Po Bownovi terapiji bo telo uporabilo zaloge vode ter začelo izločati strupe in druge škodljive snovi. Po sami terapiji je pomembno tudi gibanje. S tem zagotovimo aktivnost telesnih sistemov in spodbujamo razstrupljanje. Po končani terapiji pa sledi časovno obdobje, ki je potrebno, da telo izvede potrebne spremembe. V tem času tudi pričakujemo odzive na terapijo in rezultate same terapije.

Kje vse se je Bownova terapija izkazala za uspešno in kakšne so možne reakcije po sami terapiji?

Bownova terapija je v zadnjem času zelo priljubljena tehnika zdravljenja med manualnimi terapevti. Je zelo nežna in lahko izboljša posameznikovo stanje v kratkem času. Najboljše odzive na Bownovo terapijo opažamo pri bolečinah v hrbtu, vratu ali pri karpalnem sindromu. Uspešne rezultate ima tudi pri neplodnosti, migrenah, menstrualnih težavah in menopavzalni motnji, anksioznosti, stresu in utrujenosti. Dobrodejna pa je tudi pri stanjih po poškodbah, operacijah in različnih rehabilitacijah. Poleg teh klasičnih težav je še cela vrsta različnih težav, ki se uspešno odzivajo na terapijo: parkinsonova bolezen, multipla skleroza, zdrs medvretenčne ploščice oziroma diskus hernija, avtizem, downov sindrom ali možganska kap. Pri Bownovi terapiji tudi skoraj ni kontraindikacij, kar pomeni, da lahko terapijo neomejeno uporabljamo pri različnih starostnih skupinah in pri različnih bolezenskih stanjih. Možne reakcije po Bownovi terapiji se lahko pokažejo kot kratkotrajno poslabšanje ali izboljšanje stanja, izboljšanje spanja, lahko se poveča menstrualni tok ali se kratkoročno pojavijo simptomi prehlada ali gripe. Z vsako nadaljnjo terapijo tako postane telo manj obremenjeno in reakcije so vse milejše. Vsaka reakcija je znamenje, da terapija spodbuja spremembe in gibanje v telesu, kar je odličen znak. Reakcije se lahko pojavijo med samo terapijo ali po njej.

Kako pa je pri težavah, ko govorimo o zanositvi?

Menstrualne težave, postmenopavzalne motnje, neplodnost in hormonsko neravnovesje so pogoste indikacije za Bownovo terapijo. Po mnogih izkušnjah s tega področja lahko rečem, da se stranke odzivajo pozitivno. S pravilno kombinacijo posameznih posegov lahko dosežemo, da se hormonsko stanje uravnovesi. Izboljša se menstruacija in stanje ginekoloških hormonov. Tako se tudi omogoči prosta pot, ki vodi do oploditve. Bownova terapija lahko pomaga, če ženska želi zanositi po naravni poti. Podporna pa je tudi, ko gre za umetno oploditev, tako imenovano in vitro fertilizacijo. V takih primerih je treba sicer vztrajati z obravnavami, ker je pri nekaterih strankah potrebno več obravnav. Uspešnost pa se še poveča, če izvajamo Bownovo terapijo na obeh partnerjih.

Bownova terapija je dobrodejna pri lajšanju bolečin in doseganju boljšega fizičnega ravnovesja. Pridejo na obravnave tudi ljudje, ki nimajo zdravstvenih težav?

Bownova terapija je odlična terapevtska tehnika, ki pomaga pri različnih stanjih, in hkrati dobrodejna tudi kot preventivna tehnika. Kot tehnika pripomore k boljšemu ravnovesju telesa na vseh ravneh. Kot preventivna tehnika omogoča tudi zmanjšanje poškodb, zlasti pri športnikih, saj izboljša stanje in kondicijo športnika. Stranke, ki začutijo učinke in rezultate Bownove terapije, velikokrat potem ne zamenjajo te terapije z nobeno masažo ali tehniko. Velikokrat pridejo tudi samo na sprostitev telesa in duha.