mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Triatlon

Matic Slapšak, 23.03.2017 14:53:15

Le za najbolj pogumne in vzdržljive!

Delite na:
Triatlon

Triatlon (beseda je sestavljena iz grških besed trei (tri) in athlos (tekmovanje) je športna disciplina, ki vključuje neprekinjeno zaporedje treh vzdržljivostnih športnih disciplin. Obstaja veliko variacij triatlona, najbolj popularna pa je sestavljena iz plavanja, kolesarjenja in teka v tem zaporedju. Še več kot variacij različnih športov pa je variacij razdalj.

Triatleti med seboj tekmujejo, da bi dosegli najhitrejši skupni čas vseh treh disciplin od začetka prve do zaključka tretje discipline. Skupni čas vsebuje tudi merjeni čas obeh menjav med posameznimi disciplinami.

Menjalni prostori so postavljeni med plavanjem in kolesarjenjem in med kolesarjenjem in tekom. V teh na vsaki tekmi posebej določenih prostorih triatlonci zamenjajo discipline. Velikost menjalnega prostora je odvisna od pričakovanega števila tekmovalcev na posamezni tekmi. V teh prostorih so shranjena kolesa, tekmovalna oblačila in vsi pripomočki, potrebni za naslednjo stopnjo tekme. Okoli menjalnih prostorov pa je tudi največ druženja pred tekmami.

Bistvo triatlona so disciplinirani, vztrajni in večkrat tudi kampanjsko osredotočeni treningi vseh treh disciplin, kot tudi kombinacijske vadbe in vzdrževanje splošne moči in kondicije.