stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ne tečete. Nič hudega.

Urban Praprotnik, 08.05.2017 00:00:00

Začnete lahko danes, ali pa morda jutri. Ampak vseeno ne odlašajte predolgo, kajti teči je pametno.

Delite na:
Ne tečete. Nič hudega.

Celo naša pamet, s katero se v živalskem svetu ponašamo ljudje, se lahko zahvali ravno teku. Če pogledamo, kdaj so se našim evolucijskim prednikom začeli hitreje povečevati možgani, ugotovimo, da to sovpada ravno s časom, ko so začeli teči. To se je zgodilo pred približno dvema miljonoma let. Prej so naši predniki že vsaj 3 miljone let hodili po dveh nogah, ko pa so napredovali v tekače, so dobili pomembno prednost pri nabiranju hrane in predvsem lovu. Lovljenje s primitivnim orožjem je temeljil na vztrajnostnem teku. Na teku, ki ni bil zares hiter, je pa trajal in trajal toliko časa, da se je žival, ki jo je lovec zasledoval, čisto pregrela in onemogla. Takšen lov je prednikom omogočil dostop do več kakovostne hrane. Na tisoče in tisoče let so živeli v sinergiji s tekom. In ker danes za preživetje ni več nujno da tečemo, dejansko tako malo ljudi teče. To, da ni nujno, pa še ne pomeni, da ni koristno. Teči je zelo koristno in o tem priča vse več novih spoznanj o delovanju naših teles. Evolucijske sinergije človeka s tekom se ne da kar pozabiti.

Glede na to, da je tek tako zelo naravno človekovo gibanje, pa vas zagotovo zanima, zakaj menim, da se je dobro poučiti o tehniki teka. Ja, res čudno. Po mojih izkušnjah kar okoli 90 % tekačev teče slabše, kot bi lahko. Njihova skupna lastnost je, da tečejo na lenobni način. Lenobni, varčevalni program, ki vpliva na našo držo telesa in gibanje, se vključi vedno, ko se le lahko. Če bi tekli bosi in po zelo razgibanem terenu, bi tekli naravno elastično in nelenobno. Ko pa smo obuti in tečemo po urejenih poteh, se nam tehnika teka spontano sfiži. Zaradi tega po nepotrebnem veliko bolj obremenjujemo kolena, kolke in hrbtenico. Imamo občutek večje utrujenosti in zaspanosti v nogah. Za povrhu pa čutimo, da smo težji. Z ozaveščeno, čvrstejšo tehniko teka, ko se zavemo in čutimo, na kaj moramo biti pri teku pozorni, pa tek postane veliko bolj prijazen do našega telesa.

Vabim vas na Dan zdravja v Portorož in da se mi pridružite na tri-urni tekaški delavnici. Dajte mi priložnost, da vam pokažem pot do prijetnega teka. Delavnica je primerna tako za čiste začetnike, kot izkušene tekače.

Prijavite se tu: http://www.tekaskitrener.si/?MeniID=22